Fakta om hundrasen: Deutsche Bracke
Här kan du läsa allt om hundrasen Deutsche Bracke. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Deutsche Bracke valp.
Ursprung
Deutsche Bracke är en hund som sedan länge funnits och härstammar från Tyskland. De tidigare talrika drivande raserna som överlevt till idag är Westfälische Dachsbracke och den mest betydande lokala variant var den trefärgade Sauerländer Holzbracke.
Genom korsningar av denna variant och andra lokala varianter uppstod Deutsche Bracke som var en enhetlig typ sedan år 1900. Det finns väldigt få individer i Sverige idag, rasen tillhör grupp 6, Drivande hundar samt sök- och spårhundar.
Egenskaper
Deutsche Bracke är en lätt och elegant men starkt byggd jakthund. Den är tillgiven till sin förare och under arbete är den väldigt ihärdig som spårhund både före och efter skott. Den har gjort sig känd för sitt utomordentliga luktsinne, sin vilja att spåra samt spårsäkerhet.
Rasen har även ett väldigt högt drevskall och väldigt bra lokaliseringsförmåga. Den passar inte som enbart sällskapshund utan är en utpräglad jakthund som är långsamt drivande.
Det finns väldigt få individer i Sverige och därmed svårt att bedöma dess hälsotillstånd och eventuella rasbetingade sjukdomar.
Utseende
Deutsche Bracke ska ge intrycket av att vara lätt, hög och elegant jakthund som är starkt byggd men med ett ädelt och relativt lätt huvud. Den har en tjock svans som är buskigt behårad för att skydda mot träd och grenar. De har en kort päls men generellt längre än vad som klassas som korthårig hund.
Pälsen ska vara tät och hård, nästan borstig, och finns i röd till gul med svart sadel eller mantel samt vita tecken som är typiska för stövarraser. Pälsen kräver ingen större vård och badas vid behov.
Hur stor är en Deutsche Bracke? Vad väger en Deutsche Bracke?
Mankhöjden för både tikar och hanar är 40-53 cm och de väger vanligtvis runt 14-18 kg.
Tänka på innan köp av Deutsche Bracke
- Det är i grunden en jakthund och passar inte som enbart sällskapshund
- Den kräver nästintill ingen pälsvård
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida