Hundraser


Hundraser

På denna sida hittar du information om en mängd olika hundraser. Det finns hundratals olika hundraser i världen men i Sverige har Svenska Kennelklubben 358 hundraser som de har godkänt.

Under varje hundras hittar du information om rasens ursprung, egenskaper och användningsområde, utseende samt vad som är viktigt att tänka på innan man köper den specifika hundrasen. Vidare kan du hitta information om vart du kan köpa en valp och annan information.    

Hundens historia

Hundar har länge varit människans bästa vän och en trogen följeslagare i tusentals år. Från början var det vargar som tämjdes för att skapa tama hundar, sedan avlade man vidare för att skapa hundar för specifika arbetsuppgifter. Jakt-, vall- och vakthundar var troligtvis de första arbetsuppgifterna som man anförtrodde hunden med och sedan förfinades och utvecklades raserna mer.  

 Man kan oftast först varför en hund avlades på ett visst sätt och se vilka arbetsuppgifter hunden lämpas för baserat på dess egenskaper, både fysiska och mentala. Ett bra exempel är stora och kraftigt byggda Molosserhundar som användes som vakthundar eller Vinthundar med sina snabba och smidiga kroppar jagar ikapp de flesta byten.

Vad är en hundras

Vad som exakt innebär att en hundras blir till och får sitt godkännande beror dels på landet dels på organisationen. Många hundraser härstammar även från samma typ av hund och vissa är väldigt nära besläktade med varandra vilket gör distinktionen ännu diffusare.

 En Greyhound, Italiensk vinthund och Irländsk varghund härstammar från samma typ av hundar och tillhör idag även samma grupp av hundar, grupp 10, Vinthundar. Trots detta kan man med enkelhet se tydlig skillnad på hundarna och om man parar två Greyhounds kommer resultatet att bli en igenkännlig Greyhound.

Vad är rasgrupper inom hundraserna? 

Rasgrupper är en gruppindelning av hundraser som i Sverige görs av SKK som i sin tur följer FCI. Raserna delas in i olika grupper baserat på användningsområde eller gemensamma genetiska ursprung. Vissa grupper är bredare än andra och kan således se väldigt olika ut inom en grupp.

De olika rasgrupperna

 Det finns tio olika rasgrupper, nedan listas alla grupper i Sverige enligt SKK.

  • 1. Vall-, boskaps- och herdehundar
  • 2. Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar
  • 3. Terrier
  • 4. Taxar
  • 5. Spetsar och raser av urhundstyp
  • 6. Drivande hundar samt sök- och spårhundar
  • 7. Stående fågelhundar
  • 8. Stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar
  • 9. Sällskapshundar
  • 10. Vinthundar

Vanliga frågor om hundraser: 

Hur många hundraser finns det? 

Det finns hundratals hundraser i världen och i Sverige har vi 358 SKK godkända hundraser.

Vad är en blandras? 

En blandras är en hund som inte har en stamtavla hos SKK eller FCI och som anses enligt dessa organisationer inte vara en renrasig hund.

Vilken hundras är bäst för mig?

Det finns ingen ”bästa” hundras för alla, eftersom det beror bland annat på livsstil, boende och personliga preferenser. Det är viktigt att tänker ordentligt innan du skaffar en hund och några saker man kan tänka lite extra på är: 

Energinivå: En del raser behör mer aktivering och motion än andra. Om du lever en aktiv livsstil kan en ras som har en hög energinivå passa bra för just dig.

Storlek: Tänk på hur stort du har i exempelvis hemmet och hur stor bil du har. Det är viktigt att du har tillräckligt stort för den ras du är intresserad av. En del raser är mindre medan andra raser är större och kräver därmed mer utrymme.

Pälsvård: Vissa raser behöver pälsvård oftare än andra. Om du inte har tid eller lust att borsta och bada din hund ofta, kan en ras som har en kortare päls vara ett bättre alternativ för dig.

Temperament: Vissa hundraser är mer lugna och avslappnade i sättet, medan andra är mer energiska. Välj därför en ras som har ett temperament som passar din egen personlighet och livsstil.

Vart kan jag hitta information om en specifik hundras?

Här på Dogify.se har vi skrivit om många olika raser. Klicka vidare på sidan ”Hundraser” så hittar du alla våra artiklar om olika hundraser.

Läs mer Läs mindre

Sök hundras

Visar 1-50
Nästa sida
1 2 3 4 5 6 7

Att köpa en hund är ett stort och spännande beslut som kräver ordentlig eftertanke men som kan bli det bästa val du någonsin gjort! Hundägare har visat sig må bättre samt engagera sig i fysiskt aktivitet i högre utsträckning än personer som inte äger en hund. Men vad krävs det av dig som ägare och vad bör du tänka på innan du köper en hund? Här kan du läsa vår artikel där vi går igenom allt du bör veta samt länkar till andra viktiga webbplatser.

”Lanseras Snart”
Veckans Deal är något du inte vill missa! Varje vecka har vi en produkt eller tjänst till ett kampanjpris som varar i en vecka. 

Varje månad publicerar vi bild och information på er hund som ni läsare skickar in till oss! Det kan vara en presentation av ert senaste tillskott i familjen, en uppvisning av din lojala trotjänare eller en hyllning till de hundar som inte finns bland oss längre. Kolla på Dogify:s Facebook sida här, alternativt maila in en bild med information om ras, namn och ålder till info@dogify.se, märk mailet med “månadens hund”.

Dogify är inte en marknadsplats för hundar. Istället rekommenderar vi att ni kollar på SKK:s lista över kennlar på just den rasen ni önskar köpa och kontaktar kenneln direkt.

Det finns många hundar där ute som av olika anledningar inte har ett hem. Hundstallet.se är en förening som tar in och tar han om herrelösa hundar. Där kan ni adoptera en hund som söker ett nytt hem.

Har du några frågor eller funderingar om Dogify eller vill synas på hemsidan? Fyll i kontaktformulär här eller skicka ett mail till info@dogify.se så återkommer vi inom kort.

*Sidan innehåller annonser