HundmatHundmat

Hundar har, som vi människor, ett dagligt behov av mat. Vilken typ av hundmat, hur mycket mat samt hur ofta hunden ska äta är väldigt individuellt. Under kategorin hundmat hittar du olika typer av hundmat. Det kan vara allt från hundfoder för valpar till hundfoder för seniorer men även hundmat för de mindre samt de större hundarna. I denna text går vi även igenom lite grundläggande information om hundmat och vad man bör tänka på.

Vad ska man tänka på när man ska köpa hundmat?

När man ska köpa hundmat till sin nya valp eller till sin vuxna hund behöver man ha vissa aspekter i åtanke. Det viktigaste är att man tänker på hundens behov utifrån ålder, ras, storlek, aktivitetsnivå och i vissa fall även eventuella allergier eller skador. Därefter bör man se efter hur ens hund reagerar på maten, om hunden får en allergisk reaktion eller om den blir dålig i magen bör man ändra hundfodret. Om hunden verkar energilös kan det bero på att hundmaten inte är tillräckligt näringsrik eller att mängden är för lite, även då bör man ändra hundmaten alternativt öka mängden. Om man är osäker på vilket typ av foder är det bästa för sin hund rekommenderar vi att man först och främst läser på så mycket som möjligt. Om man fortfarande är osäker så kan man fråga kenneln där man köpte hunden ifrån. Vid eventuella allergiska reaktioner kan man även fråga veterinären.

Vad är det för skillnad på våtfoder, torrfoder, färskfoder, spannmålsfritt foder och veterinärfoder?

Det finns en mängd olika typer av hundmat där ute och det kan vara väldigt svårt att veta vilken man ska köpa. Generellt så är näringen i fodret viktigare än typen av foder. Ett populärt alternativ är även en kombinerad kost där man blandar till exempel torr- och våtfoder.

Torrfoder är den vanligaste typen av foder och väldigt populär bland hundägare. Fördelarna med torrfoder är att den är väldigt lätthanterlig och kan med enkelhet portioneras samt paketeras inför till exempel en resa. En annan fördel med torrfoder är att hundens tänder gynnas av tuggmotståndet som fodret ger.
Våtfoder är som torrfoder men med en högre vattenhalt. Detta gör att maten innehåller mindre näringsmängd per 100 gram och innebär även ökade kostnader. Vissa hundar tycker bättre om våtfoder men annars finns det oftast inget konkret behov till varför en hund ska äta våtfoder.
Färskfoder är i princip den maten vi människor äter, det är råa ingredienser av kött, fisk och grönsaker men även andra näringsrika ingredienser som inälvor. Färskfoder är väldigt bra för hundar, både för näringsinnehållet men även för de hundar som kan få allergiska reaktioner av vanligt hundfoder. Färskfoder kräver dock lite planering och omtanke från dig som ägare. Delvis så behöver man se till att hunden verkligen får i sig allt den behöver, till skillnad från vanligt hundfoder som redan har allt. Man behöver däremot även tänka mer på hygienen då det är icke-processad rå mat, detta innebär att det kan innehålla olika bakterier så hantering av fodret är väldigt viktigt. Det lämpar sig även inte till resor om man inte har tillgång till kyl/frys.
Spannmålsfritt foder är inte den vanligaste typen av foder och rekommenderas oftast endast till hundar med olika allergier. Fördelarna med spannmålsfritt foder är att det är allergivänligt och kan även bidra till en bättre matsmältning. Fodret kan även göra så att hunden får bättre andedräkt.
Veterinärfoder är specifikt foder som man endast behöver köpa ifall det har ordinerats av din veterinär. Det kan till exempel vara en hund som har en skada och behöver bättre näring efter en operation, eller till exempel en överviktig hund som behöver gå på diet.

Vilken hundmat passar min hund?

Vilken hundmat som passar just din hund är väldigt brett och inget svar som passar olika hundar.
Generellt vill man att hunden ska äta:   
– Näringsrik mat av hög kvalitet
– Foder som är lämpat baserat på hundens ålder, till exempel valpfoder, seniorfoder eller dylikt
– Foder som inte medför någon allergisk reaktion

Under kategorin hundmat finns ett urval av olika typer av varumärken och hundfoder.

När ska hunden få mat?

Hundar behöver, precis som vi, tydliga rutiner. Att äta vid regelbundna tider innebär att hunden får en rutin men det förenklar även vardagen för dig som ägare då det blir lättare att hålla koll på hundens matvanor. En frisk och vuxen hund bör få mat 2 gånger per dag.

Hur mycket hundmat ska man ge sin hund?

En bra utgångspunkt för mängden av hundfoder är tillverkarens anvisningar på förpackningen. Där brukar det oftast skrivas ut baserat på hundens storlek. Därefter gäller det att man har en fingertoppskänsla och är uppmärksam på hur hunden mår både fysiskt och psykiskt. Upplever man att hunden är låg på energi kan man öka mängden för att se ifall det blir en förändring. Skulle hunden däremot börja gå upp i vikt så kan man sänka mängden. Ett alternativ är också att kolla med kenneln där man köpte hunden ifrån och rådfråga hur mycket man de serverar.

Läs mer Läs mindre
Sidan innehåller annonslänkar
Cesar 48-pack
Frolic 3-pack
Eukanuba Hundfoder
Josera Hundfoder

No posts

Hundprodukter och tjänster

Frågor och svar hundmat

Dogify säljer inte egna produkter, istället väljer vi ut de mest populära hundprodukterna som vi hittar till attraktiva priser.
Önskar du en specifik produkt eller tjänst? Kontakta oss via vårt kontaktformulär här.

Dogify är inte återförsäljare eller producent av specifika hundprodukter och ansvarar inte för returer, garantier, reklamationer eller dylikt. Istället hänvisar vi dig till det företag där produkten köptes. 

Har du några frågor eller funderingar om Dogify eller vill synas på hemsidan? Använd vårt kontaktformulär här eller skicka ett mail till info@dogify.se så återkommer vi inom kort.

Dogify erhåller en provision varje gång någon handlar en produkt eller tjänst via annonslänkarna, det kostar inget extra för dig att använda dessa länkar.