Griffon bleu de gascogne

Fakta om hundrasen: Griffon bleu de gascogne

Här kan du läsa allt om hundrasen Griffon bleu de gascogne. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Griffon bleu de gascogne valp.

Griffon bleu de gascogne

Ursprung

Griffon bleu de gascogne är en jakthund som härstammar från Gascogne nära Pyréerna i sydvästra Frankrike. Det är en drivande jakthund som är resultatet av korsavling mellan Griffoner och den medelstora Bleu de gascogne.

Det är en hundras som började avlas på 1800-talet och fick sitt internationella godkännande 1963. Rasen höll på att dö ut men som gjorde en återhämtning i antal individer. Griffon bleu de gascogne används för jakt på hare och vildsvin och tillhör grupp, 6 Drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Det är en väldigt kompetent jakthund med ett bra luktsinne och ett gott skall. Under jakten är hunden väldigt målmedveten samt full av glöd och jobbar väldigt intensivt. Det är en vaken ras till temperamentet samt väldigt ivrig men ändå tillgiven till sin ägare.

På grund av att det är få individer i Sverige kan man inte med säkerhet uttala sig om rasens hälsa.

Utseende

Griffon bleu de gascogne är en strävhårig jakthund med en solid kropp och ett rustikt utseende. Den har en hård, sträv och raggig päls som är något kortare på huvudet och ännu kortare på öronen.

Pälsfärgen är spräcklig i svart och vitt med större eller mindre fläckar som ger ett intryck av att vara skifferblått. Över ögonbrynen finns tantecken och spår av tanteckning kan finnas på kinderna, insidan av öronen, läpparna, benen samt under svansen. Pälsen kräver ingen specifik pälsvård och hunden badas vid behov.

Hur stor är en Griffon bleu de gascogne? Vad väger en Griffon bleu de gascogne?

Mankhöjden för tikar är 48-55 cm och 50-57 cm för hanar. Vikten specificeras inte enligt rasstandarden.

Tänka på innan köp av Griffon bleu de gascogne

  • Det är i grunden en jakthund med starka instinkter och lämpar sig inte enbart som sällskapshund
  • Antalet individer i Sverige är väldigt få och kan därför resultera i långa väntetider
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor