Kai

Fakta om hundrasen: Kai

Här kan du läsa allt om hundrasen Kai. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Kai valp.

Kai

Ursprung

Kai har sitt ursprung från medelstora spetshundraser från Japan och är en av Japans sex olika hundraser. Det var däremot inte förens på 1920-talet som rasen upptäcktes och under 1930-talet blev rasen erkänd. Teorin är att rasens renhet har bevarats på grund av hundens benägenhet att bilda flock inom rasen.

Det är en jakthund som använts vid jakt på hjort och vildsvin. Rasen, som även är Japans nationalsymbol, kallas även Kai-Tora-Ken (tigerhund) från sin tigererade päls. I Sverige tillhör rasen grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Kai är en pålitlig vakt- samt jakthund och är väldigt hängiven till sin ägare och familj. Den används även idag som jakthund, främst på hjort och vildsvin, men har inga bekymmer att endast vara sällskapshund. Rasen är generellt väldigt alert och livlig och kräver därmed viss motion samt mental stimulans.

Aktiviteter med sin hund behöver inte vara mer än regelbundna promenader samt lek där hunden kan få springa fritt. Det anses vara en intelligent ras som trivs i sällskap av sin ägare och gemensamma lekar eller lydnadsträning är något som uppskattas av hunden.

Rasen är väldigt ovanlig i Sverige men även i hemlandet Japan, man kan därför inte uttala sig med säkerhet om rasens generella hälsotillstånd eller rasbundna sjukdomar.

Utseende

Rasen är en atletisk medelstor hund med en välbalanserad, robust och välutvecklad muskulatur. Rasen kommer från Yamanashi prefekturen som är omgiven av berg, detta har gett Kai starka ben samt välutvecklade hasleder. Den har en medellång dubbelpäls där underullen är mjuk och tät och täckhåret är rakt och hårt.

Den kräver inte regelbunden pälsvård utöver ett bad vid behov. Rasen fäller dock oftast två gånger per år och då kan det vara bra att borsta bort all död päls. Pälsfärgen finns i tre varianter, brindle, svartbrindle och rödbrindle. Typiskt är att valparna föds enfärgade som med tiden blir brindle. 

Hur stor är en Kai? Vad väger en Kai?

Mankhöjden för tikar är 45 cm och 50 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 11-16 kg för tikar och 14-18 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Kai

  • Det är i grunden en jakthund men fungerar väl som sällskapshund för den aktiva ägaren
  • Rasen är väldigt ovanlig i Sverige
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor