Allt om Agilityhinder
I denna text kommer vi gå igenom vilka olika agilityhinder som finns, hur du tränar ihop med din hund samt vad du bör tänka på vid köp av agilityhinder.
Vad är ett agilityhinder?
I hundsporten agility tävlar hunden tillsammans med sin hundförare där de ska klara av en hinderbana på kortast möjliga tid utan att göra några misstag. Det finns nio olika agilityhinder längst med banan som kan kombineras på olika sätt för att utforma en agilitybana.
Vilka agilityhinder finns det?
A-hinder:
På detta hinder ska hunden springa upp på toppen av rampen för att sedan springa ner på den andra sidan av rampen. A-hinder är ett högt hinder som mäter 160 cm. Detta hinder har två markerade kontaktfält, ett på upp- och ett på nedfart, hunden måste trampa på fältet med minst en del av sin tass.
Gungbrädan:
På detta hinder ska hunden gå med balans över hindret och med sin kroppsvikt tippa över brädan. Hunden får inte hoppa av brädan innan den slagit i marken utan får endast fortsätta av hindret efter att den slagit i marken. Viktigt när man tränar upp hunden med detta hinder är att man är försiktig för att undvika att hunden blir rädd när brädan slår i backen.
Däcket:
Detta hinder ska hunden hoppa igenom, däcket är olika högt placerat beroende på vilken storleksgrupp hunden tillhör. Diametern på däcket är mellan 45-60 cm. Viktigt för att lyckas bra med däcket är att hundföraren instruerar hunden att den ska hoppa igenom däcket och att ingen annan genväg är tillåten.
De olika hopphöjderna till lägsta punkten på ringens innerkant för de olika storleksklasserna är:
- Extra Small: 10-20 cm
- Small: 20-30 cm
- Medium: 30-40 cm
- Large: 40-50 cm
- Extra Large: 50-60 cm
Platta tunneln:
Detta hinder har en öppning där hunden ska springa in, efter öppningen hänger tunneln ner i en platt del som kan vara upp till 2,5 meter lång. Där ska hunden själv springa in och få upp öppningen med hjälp av sin nos för att sedan springa igenom tunneln.
Ett tips när man tränar upp hunden med detta hinder är att man kan visa hunden gläntan genom att försiktigt lyfta upp öppningen något så de ser vart de ska springa igenom. Ett annat viktigt tips är att man ser till att tunneln är platt och rak innan hunden springer igenom för att minska risken att hunden trasslar in sig.
Slalom:
I detta hinder ska hunden alltid påbörja slalomen genom att gå in från höger sida för att sedan fullfölja hela slalom och sicksacka mellan pinnarna hela vägen ut. Pinnarna står placerade med 60 cm mellanrum och antalet pinnar kan variera mellan 8-12 stycken.
Detta hinder kräver ofta väldigt mycket träning för att få hunden att förstå hur de ska gå tillväga för att klara hindret. Det brukar även ta väldigt lång tid att få hunden att förstå att de alltid ska börja gå in i slalomen från höger sida.
Långhopp:
I detta hinder ska hunden hoppa över hela hindrets längd utan att röra eller riva något av hindrets delar. Längden på långhoppet varierar beroende på vilken storleksklass som tävlar, längderna är:
- Extra Small: 35-40 cm
- Small: 40-50 cm
- Medium: 70-90 cm
- Large 90-120 cm
- Extra Large: 120-150 cm
Balansbom:
På detta hinder ska hunden springa uppför den 30 cm breda rampen för att sedan fortsätta balansera på en plan bräda som är ca 120-130 cm över marken och ca 4 meter lång för att slutligen balansera ner för rampen. Även detta hinder har ett kontaktfält, innebärande att åtminstone en del av hundens tass måste trampa på fältet.
Hopphinder:
Detta är det vanligaste agilityhindret på banan och här ska hunden hoppa över hindret utan att riva bommen. Det finns en del olika varianter på dessa hinder som exempelvis oxer som är ett dubbelhopp och ett annat som kallas för mur eller viadukt.
Höjden på hoppen beror på vilken storleksgrupp som tävlar och de olika höjderna är:
- Extra Small:
Höjd Klass 1: 10-15 cm Höjd Klass 2-3: 10-20 cm Djup: Max 20 cm - Small:
Höjd Klass 1: 20-25 cm Höjd Klass 2-3: 20-30 cm Djup: Max 30 cm - Medium:
Höjd Klass 1: 30-35 cm Höjd Klass 2-3: 30-40 cm Djup: Max 40 cm - Large:
Höjd Klass 1: 40-45 cm Höjd Klass 2-3: 40-50 cm Djup: Max 50 cm - Extra Large:
Höjd Klass 1: 50-55 cm Höjd Klass 2-3: 50-60 cm Djup: Max 55 cm
Runda tunneln:
Detta hinder kan vara olika långt, från 3 meter till 6 meter långt och formen kan variera från rak till böjd. Hunden ska springa in från rätt håll i tunneln och springa igenom den. Storleken på dessa tunnlar är alltid samma trots de olika storleksklasserna som hundarna tävlar i. Det är därför viktigt att man tränar ordentligt på detta hinder med större hundar då de kan behöva springa med en lätt hukning genom hindret. Viktigt att ha i åtanke är att tunneln ska vara ordentligt förankrad.
Generell information
Samtliga balanshinder, A-hindret, balansbommen och gungbrädan har ett kontaktfält som hunden måste trampa på med minst en del av tassen på både upp och nedvägen. Kontaktfälten finns där för två anledningar, dels för att hunden inte ska skada sig och dels för att hunden inte ska ta en genväg. Det är viktigt att man börjar öva tidigt på detta med sin hund.
Agility är en hundsport som passar för alla hundar och för de flesta hundägare, det är ett perfekt sätt att öka samarbetsförmågan och även ett väldigt bra sätt att motionera ihop med sin hund, här kan du läsa mer om hundsporten agility…
Vad du bör tänka på vid köp av agilityhinder:
- Har du en plats där alla hinder kan sättas upp permanent eller behöver du hinder som enkelt ska gå att packa ihop för att kunna ta med dessa till olika platser?
- Vill du köpa ett komplett agility set eller saknar du endast enstaka hinder?
- I ett komplett set av agilityhinder bör samtliga delar ingå