Fakta om hundrasen: Saluki
Här kan du läsa allt om hundrasen Saluki. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Saluki valp.
Ursprung
Saluki är en av världens äldsta hundraser och har existerat i olika former, troligtvis i tusentals år. Det finns bildkonst från samma hundtyp i Kina som är daterat till 202 år f.Kr. Rasen anses dock härstamma från Mellanöstern.
I sitt ursprungsområde var Salukin högt aktad som djur och användes som jakthund. Den brukade även ges som gåva till viktiga personer för att visa på vördnad samt vänskap.
Rasen varierar i typ beroende på vart det exakta geografiska ursprunget är och vad behovet var för just den befolkningen. Den första brittiska rasstandarden kom 1923 och inkluderade alla ursprungliga typer av hunden. På 1920-talet kom rasen till Sverige och idag tillhör rasen grupp 10, Vinthundar.
Egenskaper
Saluki har sedan länge använts som jakthund i Mellanöstern men även på andra platser i världen. Rasen jagar som andra Vinthundar med hjälp av sin syn och snabbhet, där de på öppen mark får syn på bytet, jagar ikapp det och lägger ner det
Rasen är än idag en omtyckt jakthund inom hetsjakt, speciellt i Mellanöstern. I Sverige anänds rasen främst som sällskapshund och är även en populär utställningshund.
För att hålla sin hund aktiv brukar många träna och tävla inom lure coursing, där hund får jaga ett konstgjort byte. Om man däremot är intresserad av att pröva andra hundsporter som agility, lydnad eller vilstpår går även det bra med rätt motivation och metoder.
Rasen beskrivs ofta som reserverad mot främlingar, vilket historiskt var ett önskat drag då risken för stöld av hunden minskade. Den anses också vara mjuk, värdig, intelligent, självständig och behaglig och kan ge ett intryck av att vara obrydd.
Rasen är känd för att vara en frisk hund och har inga rasbundna sjukdomar enligt det underlag som finns idag.
Utseende
Salukin är en medelstor hund som ger ett intryck av grace och symmetri men även snabbhet och uthållighet i kombination av styrka och energi. I sin rörelse har rasen lätta och svävande rörelser som ger ett intryck av att den inte anstränger sig.
Den finns i två olika pälsvarianter, en släthårig och en långhårig. Den långhåriga har en slät, mjuk och silkesaktig pälsstruktur med fransar på baksidan av benen och låren. Den släthåriga har inget behäng eller fransar. Den kommer i alla möjliga olika färgkombinationer men tigererad är inte önskvärt.
Pälsvården är väldigt enkel. Båda varianterna badas vid behov och den långhåriga behöver endast kammas emellanåt. Som valp eller unghund kan den långhåriga behöva lite mer frekvent pälsvård.
Hur stor är en Saluki? Vad väger en Saluki?
Mankhöjden för tikar är förhållandevis några cm lägre än hanhundarnas vilket är 58-71 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 18-29 kg beroende på storleken på individen.
Tänka på innan köp av Saluki
- Det är i grunden en jakthund där vissa individer har en stark jaktlust
- Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren/familjen som vill motionera regelbundet, gärna där hunden får springa fritt i ett inhägnat område
- Den kräver nästintill ingen pälsvård
- En hund med en stark jaktinstinkt bör inte släppas lös i ett öppet område om man som ägare inte har full tillit i sin inkallning
Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.
När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.
Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.
Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.
Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida
*Sidan innehåller annonser