Höftledsdysplasi

Höftledsdysplasi

Höftledsdysplasi, förkortat HD, är en relativt vanlig sjukdom hos många raser och mer vanlig hos stora raser än små. Det är en ärftlig sjukdom men kost, träning och andra miljöfaktorer kan förbättra eller försämra hur HD utvecklar sig under hundens levnadsår. I denna artikel kommer vi gå igenom vad höftledsdysplasi är samt vad du bör tänka på.


Vad är höftledsdysplasi?

Höftledsdysplasi är en sjukdom där benen i höftleden, det vill säga där lårbenshuvudet möter höftledsskålen i bäckenet har utvecklats felaktigt. Detta medför en skelettrubbning där det blir en dålig passform och slapphet i leden. Hundar som lider av HD har även högre sannolikhet att drabbas av artros senare i livet samt att den kan ge upphov till förslitning av brosket i höftleden.

Vilka hundar får höftledsdysplasi?

Höftledsdysplasi är ärftligt men vissa raser drabbas mer än andra och det finns även vissa externa faktorer som kan förbättra eller förvärra utvecklingen av HD. Större raser löper högre risk att drabbas av HD på grund av dess storlek, det är därför väldigt viktigt att hålla koll på hundens vikt.

Hundar som är överviktiga och har anlag för HD kan förvärra sjukdomens utveckling. Generellt näringsintag är också viktigt då hunden ska få i sig alla viktiga näringsämnen. Friska hundar som inte har HD kan få avkommor som utvecklar sjukdomen. Man kan däremot inte veta om en hund har HD förens skelettet vuxit färdigt och hundens höft röntgas då sjukdomen utvecklas under dess uppväxt. 

Vilka hundar får höftledsdysplasi?

Det finns vissa symptom som man ska hålla utkik efter för att veta ifall din hund lider av höftledsdysplasi. Det som är viktigt att ha i åtanke är att en hund som har anlag för HD men som har haft en optimal uppväxt behöver inte uppvisa symptom, medan en hund med bra gener men som är överviktig och otränad kan börja visa symtom på höftledsdysplasi.

Symptom höftledsdysplasi

– Hunden går långsamt
– En hund som vanligtvis tycker om att hoppa och leka börjar undvika det
– Generell stelhet
– Svårigheter att ställa sig upp samt att springa uppför
– Generell nedstämdhet samt försämrad aptit
– Hunden rör sig på ett avvikande sätt för att inte uppleva smärtan, till exempel vickande gångstil eller att hanhundar undviker att kissa åt ena hållet beroende på vart smärtan sitter

Hur botar man höftledsdysplasi?

HD kan inte botas i form av att det läker av sig självt. Det som är viktigast är att ta preventiva åtgärder för att minska risken för att symptomen påverkar hundens vardag. Man bör först prata med kenneln som man köpte hunden från och höra efter ifall hunden samt rasen har anlag för sjukdomen. Om man vill vara extra säker eller om svaren inte är tillfredställande så kan man röntga hund själv och prata med sin veterinär.

Det är även väldigt viktigt att hunden får högkvalitativ mat med mycket näring. Att man tränar hundens muskulatur för att stärka musklerna kring området för att avlasta lederna. För att träna hundens muskulatur ska man vara skonsam mot lederna under träningen. Bra träningsformer är bland annat olika stabilitetsövningar, simträning samt att man stretchar efter träning. Vissa hundar behöver opereras för att symptomen är för svåra, detta innebär dock mycket rehabilitering och huvudfokus ska alltid vara att minska risken från början.

Fédération Cynologique Internationale (FCI) har normer som bygger på bland annat hur passformen är mellan hundens höftledskula och höftledsskål samt hur djupt kulan ligger i höftledsskålen. Lederna är graderade i följande 5 grupper:

  • A  normala höftleder grad A
  • B  normala höftleder grad B
  • C  lindrig dysplasi
  • D  måttlig dysplasi
  • E  höggradig dysplasi

Läs mer om HD hos SKK här

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt

Läs vidare här
Spana in övriga sidor