Alaskan malamute

Fakta om hundrasen: Alaskan malamute

Här kan du läsa allt om hundrasen Alaskan malamute. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Alaskan malamute valp.


Alaskan malamute

Ursprung

Alaskan malamute har sitt ursprung från de nordvästra delarna av Alaska. När Alaska upptäcktes av ryssarna i mitten av 1700-talet berättade ryska jägare och valfångare om de starka draghundarna som inuiterna använde.

För att försöka återskapa denna fantastiska draghund som inuiterna en gång använde påbörjades arbetet runt 1920-talet med att samla in liknande hundar, hundarna samlades från hela norra delen av Nordamerika. Dessa hundar som samlades in blev sedan grunden till hundrasen Alaskan malamute.

Den första hunden importerades till Sverige år 1976. Idag tillhör Alaskan malamute grupp 5, spetsar och raser av urhundstyp.


Egenskaper

Rasen är en stark hund som avlats för att främst dra tunga laster med en stor uthållighet. Det är en snäll, lojal och lekfull hund som saknar vaktinstinkter. Mot andra hundar kan rasen dock vara dominant.

Det är av stor vikt att socialisera hunden tidigt i främmande miljöer och med nya människor. Det är ingen enmanshund och den behöver ett tydligt och konsekvent ledarskap. 


Utseende

Hundens päls är väldigt tjock med grova täckhår, underullen är tät och oljig. I vanliga fall är pälsen kort till medellång längs med hundens sidor och sedan längre runt hundens hals, rygg och bakkroppen. Under sommarmånaderna är rasens päls oftast mindre tät och kortare. Ingen särskild pälsvård behövs och hunden fäller en stor mängd päls ca två gånger årligen.

De vanligaste färgen på rasen är på kroppen ljusare grå till svart, sobel till röd och sobel. Vit färg är dominant på undersidan av hundens kropp, ben och mönster på huvudet.


Hur stor är Alaskan malamute? Vad väger Alaskan malamute?

Mankhöjden varierar från 58 cm till 64 cm och vikten varierar mellan 34-38 kg beroende på om det är en tik eller hane.


Tänka på innan köp av Alaskan malamute

  • Rasen är ingen förstagångshund utan den kräver en del från sin ägare
  • Du ska trivas att vara ute mycket oavsett årstid
  • Kontrollera innan köp noggrant valpens föräldrar och syskonens bruksegenskaper och hälsostatus
  • Hunden behöver aktiveras både psykiskt och fysiskt
  • Rasen behöver socialiseras redan vid tidig ålder
  • Alaskan malamute är väldigt glad i maten och kan vara något tjuvaktig
  • Rasen kan vara dominant mot andra hundar

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.


Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film på Alaskan malamute

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor