Australisk terrier

Fakta om hundrasen: Australisk terrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Australisk terrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Australisk terrier valp.

Australisk terrier

Ursprung

Hundrasen Australisk terrier kommer ursprungligen från Australien som man kan tyda på namnet. Förr i tiden användes denna hundras bland annat som sällskapshund. Förutom att användas till sällskap användes de som en mångsysslare på gården och i gruvorna. De skulle till exempel klara av att vakta gården, hålla borta ohyra som råttor och ormar samt till vallning.

År 1887 skrevs den första rasstandarden och den första Australiska terriern registrerades hos SKK i Sverige år 1959. Rasen tillhör grupp 3, terrier.

Egenskaper

Australisk terrier är en tålig, sportig och tuff hund, den klarar det mesta sakerna som en stor hund kan. Denna hundras är känd för vighet, uppmärksamhet och de egenskaperna som gör den lämplig som allroundhund, den trivs bra på bland annat skogspromenader och på agilitybanan.

Rasen är inte en skällig ras men skallet hunden har är väldigt kraftigt i förhållande till rasens storlek. Rasen är full av energi när den är utomhus men väldigt bra på att anpassa sig till att vara mer stillsam och lugn inomhus.

Det är generellt en frisk ras med en livslängd på ca 10-16 år 

Utseende

Rasens täckhår är tät, grov och rak, underullen är kort och mjuk. På hundens huvud är håret mjukt, silkigt och även känt för denna ras är att håret på huvudet bildar en tofs. Denna rasen behöver en del pälsvård, den bör trimmas ca 3 gånger per år. För att få ett nästintill hårfritt hem bör hunden kammas ett par gånger i veckan med stålkam.

Terriern finns två olika färgkombinationer. Den ena är stål- till gråblå och den andra är enfärgad rödgul.

Hur stor är en Australisk terrier? Hur mycket väger en Australisk terrier?

Storleken på en Australisk terrier är för hanar en mankhöjd på ca 25 cm och en vikt på ca 6,5 kg, för tikarna är både mankhöjden och vikten något mindre.

Tänka på innan köp av Australisk terrier

  • Rasen bör uppfostras som en stor hund
  • Den behöver rätt mycket motion trots rasens storlek
  • Rasen behöver trimmas ca 3 gånger per år

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film på Australisk terrier

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor