Barbet

Fakta om hundrasen: Barbet

Här kan du läsa allt om hundrasen Barbet. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp Barbet valp.

Barbet

Ursprung

Barbet är en klassisk vattenhund från Frankrike med ett okänt ursprung. Det man vet är att den har avbildats på målningar samt blivit omnämnd i litteratur så tidigt som på 1500-talet. Ursprungligen användes hunden inom en mängd olika områden som apportör, vallhund, spårhund, jakthund samt vakthund.

Den första rasstandarden skrev först 1894 och idag tillhör Barbet grupp 8 vilket är stötande-, apporterande- och vattenhundar. Rasens namn kommer från franskans barbe som betyder skägg.

Egenskaper

Hundrasen är generellt väldigt lämplig som familjehund och kännetecknas av att vara energisk samt intelligent, den har däremot inga problem att ta det lugnt inomhus. Denna ras behöver daglig stimulans, såväl fysisk som mental och är generellt väldigt lojal mot sin förare samt flocken. Hunden ska däremot inte vara reserverad mot främlingar utan är en social och nyfiken hund.

Rasen är väldigt intelligent och lojal till sin förare vilket gör den väldigt lättlärd. Den är väldigt enkel att uppfostra och kan tränas för att tävla inom en mängd olika sporter som tävlingslydnad, rallylydnad, agility och spår. Då rasen har gott om energi och har en naturlig instinkt till att apportera så krävs det daglig motion.

Utseende

En barbet har en lång, tjock och ullig päls som inte fäller. Till skillnad från vissa andra vattenhundar ska denna ras inte trimmas på ett specifikt sätt utan några klippningar per år räcker gott för att behålla ett naturligt och rustikt utseende.

En genomborstning någon gång per månad i vuxen ålder rekommenderas för att hålla pälsen i gott skick, som unghund kräver pälsen mer jobb och skall borstas oftare för att pälsen inte ska tovas.

Rasen finns i fyra olika färger, svart, brun, vit samt fawn, de kan även vara tvåfärgade.

Hur stor är en Barbet? Vad väger en Barbet?

Till storleken är det en mellanstor hund med en mankhöjd på ca 53-56 cm och vikten ligger mellan 20-30 kg.

Tänka på innan köp av Barbet

  • Rasen är ofta aktiv och energisk och kräver daglig motion och mental stimulans
  • Det är en hund som är väldigt lojal mot sin familj och tycker inte om att vara hemma själv
  • De fäller inte men kräver en borstning någon gång i månaden samt en klippning någon gång per år

Hur är Barbet som valp?

Barbet valpar är snälla, smarta, lättlärda och väldigt sociala. Det gör dem till ganska lättränade valpar. De har mycket energi och gillar att leka i båda vatten och på land. De knyter snabbt starka band till sin ägare och familj.

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor