Beauceron

Fakta om hundrasen: Beauceron

Här kan du läsa allt om hundrasen Beauceron. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp Beauceron valp.

Beauceron

Ursprung

Beauceron, tillsammans med Chien de beauce samt bas-rouge är namnet på de franska vallhundarna vars namn kommer från regionen Beauce, i södvästra Paris. Rasen började utvecklas under sena 1500-talet och har haft en mängd olika arbetsuppgifter men har framför allt avlats för att valla boskap.

Rasklubben i Frankrike startades 1911 och under sent 1980-tal kom rasen till Sverige. I Sverige används hunden främst som bruks- och sällskapshund och tillhör grupp 1, vall, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Beauceron är en hund med kraft och integritet men det är även en känslig hund. Som vallhund arbetar den med avstånd mot boskapen och beaktar och vallar boskapen på ett lugnt och stillsamt sätt. Det är en mångsidig, atletisk och snabbtänkt ras som också använts som tjänstehund inom polis och militär.

Med rasens ursprung som vallhund med en stark arbetslust, mycket energi samt intelligens kräver den en del av sin ägare. Det är viktigt att hunden får den mentala och fysiska stimulansen för att få en glad och balanserad hund. Rasen är inte rekommenderad för nybörjare, men med rätt träning och tydlig men varsam uppfostran får man en utmärkt hund med stor samarbetsvilja.

Utseende

Hunden har en kort och tät päls i två lager vilket ger den utmärkta förhållanden vid regn och kallare väderförhållanden. Pälsen kräver inte mycket men hunden fäller regelbundet och ännu mer två gånger per år. En borstning emellanåt hjälper därför att hålla pälsen i gott skick.

Rasen finns i två varianter, black and tan vilket är svart med röda tecken, samt harlekin vilket är svart, röd och grå. 

Hur stor är en Beauceron? Vad väger en Beauceron?

Rasen är kraftig, muskulös och stor med en mankhöjd på 61–68 cm för tikar och 65-70 cm för hanar. Vikten ligger mellan 32–50 kg.

Tänka på innan köp av Beauceron

  • Rasen är aktiv och energisk och kräver daglig motion och mental stimulans
  • Det är en hund som är väldigt lojal mot sin flock och tycker om att vara nära
  • Rasen fäller en del
  • Den uppfostras bäst med ett tydligt men mjukt tillvägagångssätt

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor