Bergamasco

Fakta om hundrasen: Bergamasco

Här kan du läsa allt om hundrasen Bergamasco. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Bergamasco valp.

Bergamasco

Ursprung

Bergamasco är en italiensk herdehund som länge använts som herdehund i norra Italien och förekommer i litteratur så tidigt som på 1700-talet. Rasen associeras däremot främst med provinsen Bergamo vart den får sitt namn ifrån.

Hunden kommer ursprungligen från mellanöstern och tros ha använts inom byteshandel av romarna när romarriket sträckte sig ända ut till öst. Rasen är en duktig herdehund som vallar boskapen men även vaktar dem från vargar.

De kom till Sverige 1998 men används idag främst som sällskapshund i Sverige. Rasen tillhör grupp 1, vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Samarbetsvillig, smart och med en stark arbetslust är Bergamascon i Sverige idag en utmärkt sällskapshund med viss vaktinstinkt. Den ska inte vara aggressiv men kan vara reserverad mot främlingar.

Rasen älskar att vara nära sin familj och ser det som sin arbetsuppgift att hålla koll på sina nära och kära. De har en del energi men kräver endast måttlig motion. Då hunden tycker om att jobba med sin förare så passar det bäst med gemensamma aktiviteter, detta kan vara allt från att leka med en boll till en rask promenad. 

Utseende

Bergamascon har en väldigt speciell päls som sticker ut från de flesta hundar. Pälsen är en kombination av tre olika hårtyper. Efter ungefär 1 år börjar pälsen tova sig och då bör man dela upp tovorna. Detta tar vanligtvis några timmar men görs endast under denna period, efter att pälsen är färdigtovad håller den sig så för resten av livet. De fäller inte och ska heller inte trimmas då pälsen reglerar hundens kroppstemperatur.

Ett bad nån gång per år räcker gott och väl, andra områden som lätt blir smutsiga kan tvättas oftare. Pälsen kommer i två färger, går och svart. Den gråa varianten kan ha svarta fläckar. Rasen har en väldigt iögonfallande päls som väcker uppmärksamhet.

Hur stor är en Bergamasco? Vad väger en Bergamasco?

Det är en mellanstor hund med en mankhöjd på 56 cm på tikar och 60 cm på hanar. Vikten för tikar ligger mellan 26-32 kg och 32-38 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Bergamasco

  • Rasen fungerar bra med barn men har en del vaktinstinkt vilket man ska vara medveten om
  • Det är en hund som älskar sin familj och tycker om att samarbeta med sin förare. Att lämna hunden ensam under längre perioder är inte lämpligt
  • Kan passa bra för pälsallergiker då det har visat sig att många inte upplever några problem med hundens päls

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor