Berner sennenhund

Fakta om hundrasen: Berner sennenhund

Här kan du läsa allt om hundrasen Berner sennenhund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Berner sennenhund valp.

Berner sennenhund

Berner sennenhund ursprung

Berner sennenhund kommer ursprungligen från Bern i Schweiz och är en av fyra Sennenhundar från samma område. Rasen har länge använts som gårdshundar med varierande arbetsuppgifter som vall-, vakt- samt draghundar. Hunden är väldigt stark och med sin muskulösa kroppsbyggnad kan de dra en last flera gånger tyngre än sin kroppsvikt.

Trots sina egenskaper började rasens antal sjunka drastiskt under slutet på 1800-talet. Trenden vände under efterföljande år efter stora ansträngningar från schweiziska entusiaster. Under tidigt 1900-tal startades en rasklubb och inom några år blev den en populär gårdshund igen. Rasen tillhör grupp 2 Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Berner sennenhund egenskaper

En Berner sennenhund är en trevlig sällskapshund som är lojal mot sin familj och med ett behov av att arbeta. Den är självsäker, vaksam och uppmärksam om sin omgivning. Då rasen är stor till storleken och orädd så kan den verka framfusig men ska inte vara aggressiv eller hotfull.

Rasen kräver daglig motion och att springa lös i skog eller större fält passar väl. Hunden mår som bäst när den sätts i arbete, och den svenska Sennenhundklubben har ett drag- och arbetsprov som är utformat efter sitt ursprungliga användningsområde. 

Berner sennenhund utseende

Hunden är trefärgad och kommer endast i denna variant. Färgerna är svart grundfärg, vit samt röd. Pälsen kräver en del vård. Hunden fäller under året och ska då borstas varje vecka. Hunden fäller ännu mer två gånger per år och då ska pälsen borstas varje dag.

Hur stor är en Berner sennenhund? Vad väger en Berner sennenhund?

Det är en medelstor muskulös hund med en stark kroppsbyggnad och kraftig benstomme. Tikarnas mankhöjd är 58-66 cm och 64-70 för hanarna. Tikarnas vikt ligger vanligtvis mellan 32-43 kg, hanarna väger mellan 36-52 kg.

Tänka på innan köp av Berner sennenhund

  • Rasen är stor och kräver daglig motion, gärna genom att sätta den i arbete med jämna mellanrum
  • Rasen har mycket päls och fäller en del vilket kräver både underhåll i form av borstning och bad
  • Leder och skelett blir färdigutvecklade efter ca 12-18 månader, valpar och unghundar ska inte motioneras målmedvetet

Hur är Berner sennenhund som valp?

Som valp är Berner sennenhund lekfulla, snälla och kärleksfulla. De är smarta och snabblärda, trots det är det viktigt att man har tålamod när man tränar sin valp . Deras päls kräver en del skötsel redan från ung ålder. För att det ska bli en självsäker och trygg vuxenhund är det viktigt att man socialiserar och tränar sin valp. Berner sennenvalpar är också ganska tillgina och knyter ofta nära band till sin familj och ägare.

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor