Borzoi

Fakta om hundrasen: Borzoi

Här kan du läsa allt om hundrasen Borzoi. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Borzoi valp.

Borzoi

Ursprung

Borzoi har sitt ursprung i Ryssland och har funnits i århundraden. Rasen var en väldigt populär hund bland aristokratin som jagade varg. Det är en hund som har en stor historisk betydelse för Ryssland och är bland annat omnämn i Leo Tolstoys, Krig och fred. I takt med den ryska revolutionen blev rasen nästan utrotad, men tack vare att den fanns i andra länder så överlevde den.

I västvärlden så kallades den för rysk varghund innan den i början av 1900-talet fick tillbaka sitt namn, vilket kommer från ryskans borzyi som betyder snabb. Rasen är en jakthund som fortfarande används idag inom hetsjakt på räv, hare, varg och även hjort. Detta är däremot inte tillåtet i Sverige och den får istället träna samt tävla inom lure coursing.

Det är även en bra sällskapshund då den har ett lugnt temperament, rasen kan vara lite envis vilket gör att tålamod krävs vid träning. I Sverige tillhör rasen grupp 10, Vinthundar.

Egenskaper

Borzoi är en jakthund som fortfarande används inom hetsjakt på räv, hare, varg och även hjort. Detta är däremot inte tillåtet i Sverige och den får i stället träna samt tävla inom lure coursing. Det är även en bra sällskapshund då den har ett lugnt temperament, rasen kan vara lite envis vilket gör att tålamod och en lättsam inställning gör en gott vid uppfostran eller träning.

De är familjekära och tillgivna hundar, Borzoien har trots det lite för mycket stolthet och arrogans för att genuint tycka om löjliga situationer vilket är ett uppskattat drag inom rasen.

Rasen är generellt frisk och inga rasspecifika sjukdomar finns i dagsläget, det finns därmed inget specifikt hälsoprogram eller avelsrestriktioner.

Utseende

Borzoien är en relativt hög hund med en bred och muskulös rygg men ska samtidigt utstråla elegans. Det finns i många olika färgkombinationer och alla är tillåtna förutom blått, leverbrunt, lila eller nyanser av dessa färger. Den har mycket och relativt lång silkeslen päls som fäller.

Pälsen bör borstas någon gång i veckan för att hålla pälsen i fint skick, en gång per år fäller den mer vilket kan behöva mer intensiv borstning. Hunden badas vid behov.

Hur stor är en Borzoi? Vad väger en Borzoi?

Borzoi är en hög hund med en mankhöjd på ca 68-78 cm för tikar och 75-85 för hanar. Vikten ligger mellan 25–30 kg för en mindre tik men en större hane kan väga mer än 60 kg.

Tänka på innan köp av Borzoi

  • Det är i grunden en jakthund med behov av att springa löst, helst i ett inhägnat område
  • En Borzoi har mycket päls, en framtida ägare bör vara beredd på att bada och borsta hunden
  • Det är en hund som växer väldigt snabbt vilket gör kosten och rutinerna väldigt viktiga från en tidig ålder

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor