Cairnterrier

Fakta om hundrasen: Cairnterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Cairnterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Cairnterrier valp.

Cairnterrier

Ursprung

Hundrasen Cairnterrier användes tidigare som arbetande hundar på bondgårdar där deras huvudsakliga uppgift var att hålla ohyra borta så som råttor, grävlingar, uttrar, rävar men även andra smådjur. Rasen härstammar från den skotska ön Skye och kallades först för korthårig skyeterrier.

Rasens fick sitt nuvarande namn Cairnterrier år 1910 då rasen erkändes av den engelska kennelklubben. Namnet Cairn betyder stenröse på skotska och hunden fick namnet då den användes för att jaga ut uttrar ur stenhögar vid havet.

De första hundarna importerades till Sverige år 1924 och rasen tillhör grupp 3, terrier.

Egenskaper

Cairnterrier är en hund som är van vid tuffa och långa arbetsdagar. De har en positiv inställning till det mesta och är envisa, uthålliga och fulla av energi. De kräver normal aktivering och nuförtiden är rasen en utpräglad sällskapshund som passar utmärkt till det mesta aktiviteter. Exempel på aktiviteter är spår, hundutställning och agility.

Denna hundras är väldigt social och har en stark flockkänsla vilket underlättar för lättare trivsel med människor och andra hundar. De trivs väldigt bra när de får mycket kärlek och uppmärksamhet hos sina nära och kära.

Rasen är generellt en frisk hundras. 

Utseende

Rasen har en vädertålig dubbel päls med rikligt täckhår och underullen är kort och mjuk. Sköter man hundens päls rätt så hårar den inte särskilt mycket. Denna hundras är i behov av pälsvård i form av trimning ca 2-4 gånger per år. Med trimning menas att man “rycker” bort den gamla pälsen, klippning rekommenderas inte för denna ras då pälsen har en vattenavvisande förmåga och klippning riskerar att förstöra denna.

Hundrasen kommer i många olika färger, dessa är cremefärg, vetefärg, röd, grå, nästan svart och brindle kan förekomma i dessa färger.

Hur stor är en Cairnterrier? Hur mycket väger en Cairnterrier?

Rasens mankhöjd är ca 28-31 cm och vikten är från 6 kg till 7,5 kg.

Tänka på innan köp av Cairnterrier

  • Rasen kräver en del trimning 
  • Hunden kan vilja välja själv vilka aktiviteter som den vill vara med på
  • Rasen är envis och går inte att tvinga, att kompromissa funkar bättre

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film på Cairnterrier

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor