Cavalier king charles spaniel

Fakta om hundrasen: Cavalier king charles spaniel

Här kan du läsa allt om hundrasen Cavalier king charles spaniel. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Cavalier king charles spaniel valp.

Cavalier king charles spaniel

Ursprung

Hundrasen Cavalier king charles spaniel är en spanieltyp och dessa har funnits i Europa sedan länge, troligtvis i mer än tusen år. Enligt vissa sägnen sägs det att föregångaren till nutidens cavalier kom från Östern via Spanien till Storbritannien under 1500-talets första hälft.

Den Cavalier king charles spaniel som vi känner till idag är en direkt avkomma av dvärgspanieln. Dessa hundar kan man se på tavlor så tidigt som på 1500-1700-talet. Cavalier king charles spaniel användes även på den tiden ofta som sällskapshundar. Specialklubben för rasen “The Cavalier King Charles Club” bildades år 1928, namnet valdes för att framhäva samhörigheten med King Charles.

Den första hunden importerades till Sverige 1961 och det dröjde inte länge innan rasen blev väldigt populär, redan under mitten av 1970-talet registrerades det över 1000 st Cavalier king charles spaniel årligen. Rasen tillhör grupp 9, sällskapshundar.

Egenskaper

Cavalier king charles spaniel används som sällskapshund tack vare dess fantastiska egenskaper. Rasen är i största allmänhet en tuff, social, busig och lydig. Den trivs generellt med att träffa människor och hundar. Förutom att vara sällskaplig är dessa hundar väldigt bra till bland annat utställning, agility, spår och övriga hundsporter.

Hundrasen har ett hälsoprogram på grund av att dess vanligaste hälsoproblem är ett blåsljud på hjärtat. För att en Cavalierer ska få gå i avel krävs ett giltigt hjärtintyg utan anmärkning. Andra rasbetingade sjukdomar kan vara öronproblem (på grund av de långa öronen) samt ögonproblem på grund av de relativt stora ögon. Syringomyelia är också en sjukdom som finns inom rasen men det är oklart hur pass vanlig sjukdomen är i Sverige. 

Utseende

Rasen har en lång och len päls utan lockar, pälsen på hunden ska inte trimmas. Däremot ska man ha ett extra öga på pälsen på hundens tassar och hålla efter denna efter behov. Pälsvården är viktig och hunden ska borstas vid behov samt hålla koll på pälsen bakom hundens öron då det lätt kan bildas tovor där.

Rasens tillåtna färger är svart och tan, ruby, blenheim eller trefärgad med svart och vitt fördelat och uppbrutet, med rödbruna tecken över ögonen, kinderna, öronens insidor, bringan benen och under svansen.

Hur stor är en Cavalier king charles spaniel? Hur mycket väger en Cavalier king charles spaniel?

Mankhöjden är ca 30-33 cm och vikten är ca 5-8 kg.

Tänka på innan köp av Cavalier king charles spaniel

  • Köp en rasren hund som innehar SKK registreringsbevis
  • Köp en valp vars föräldradjur uppfyller kraven för hjärtundersökningen
  • Hundens päls behöver en del pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor