Ceskyterrier

Fakta om hundrasen: Ceskyterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Ceskyterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Ceskyterrier valp.

Ceskyterrier

Ursprung

Hundrasen Ceskyterrier togs fram för att få en ras som var smidig, kortbent, lättlärd, och välpigmenterad jaktterrier med en lättskött päls och med hängande öron. För att få fram en sån terrier korsade man Sealyhamterriern med den Skotska terriern, korsningen påbörjades år 1949 och rasen visades upp på utställning för första gången år 1959.

I Ceskyterriern hemland, Tjeckien, användes hunden som jakthund för jakt på bland annat räv och grävling. Rasens blev erkänd av FCI år 1963 och redan 6 år senare importerades den första ​​Ceskyterriern till Sverige år 1969, vilket var tidigare än till både USA och England. Rasen tillhör grupp 3, terrier

Egenskaper

Ceskyterrierns ursprung är som jakthund och den har kvar sin jaktlust än idag, däremot kommer familjen alltid före vilda djur. Rasen används numera som en sällskapshund och det fungerar de väldigt bra som. De är lättlärda, snälla, lugna, lydiga och ska inte vara aggressiva.

Rasen kan vara reserverade mot främlingar likt andra jakthundar och det är därför av stor vikt att socialisera sin hund i ung ålder. Hundrasen trivs bra med sin familj och trivs att vara med sin flock, tack vare det är hunden allt som oftast lätt att ha lös. Ceskyterriern funkar bra ihop med andra husdjur, det kan vara allt från smådjur som kaniner till stora djur som hästar.

Det är generellt en frisk ras med en livslängd på över 10 år. Många av denna ras är matglada men det är sällan de blir överviktiga. 

Utseende

Rasen har en lång päls som är något vågig, glänsande och fin men inte mjuk. Den har även skägg, rejäla ögonbryn och ögonen på hunden är skuggade av överhängande hår. Hunden kräver en del pälsvård, den behöver kammas och borstas med jämna mellanrum, klippas ungefär 3-4 gånger per år och badas efter behov, rasen fäller inte sin päls.

Rasen har två olika färger, den ena är gråblå och hundarna som sedan kommer att bli gråblå föds svarta och den andra är ljust kaffebrun och hundarna föds chokladbruna. Rasens båda färger kan förekomma i tecken som är gult, grått eller vitt.

Hur stor är en Ceskyterrier? Hur mycket väger en Ceskyterrier?

Rasens storlek skiljer sig något beroende på kön, mankhöjden är ca 27-32 cm och vikten är ca 6-10 kg.

Tänka på innan köp av Ceskyterrier

  • Rasen är en självständig vakthund som kräver en van hundägare
  • Det är en väldigt ovanlig hundras i Sverige
  • Det är ingen hund som ska bo i lägenhet

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor