Cirneco dell'etna

Fakta om hundrasen: Cirneco dell’etna

Här kan du läsa allt om hundrasen Cirneco dell’etna. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Cirneco dell’etna valp.

Cirneco dell'etna

Ursprung

Hundrasen Cirneco dell’etna avlades fram genom naturlig avel under flera århundraden. Detta för att få fram en ras som skulle klara av att arbeta många timmar under extremt tuffa och varma förhållanden utan både mat och vatten.

I Cirneco dell’etnas hemland Italien, närmare bestämt på Sicilien, användes rasen till bland annat kaninjakt i den klippiga och vassa terrängen.

Hundrasen erkändes internationellt år 1956 av FCI och kom till Sverige år 2000. Rasen tillhör grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Cirneco dell’etna används främst som sällskapshund i Sverige. Den beskrivs som smidig, uthållig, energisk, modig, nyfiken, lojal och vänlig. Rasen är väldigt fäst vid familj och ägare och är en fantastisk sällskapshund.

Rasen är även en bra jakthund som vid jakt använder sitt luktsinne ihop med sin syn och hörsel, de är väldigt bra på att jaga i kuperad terräng och jagar småvilt såsom kanin och fågel. Den passar även bra till hundsporten lure coursing, där de jagar ett konstgjorda byten över stora fält samt agility och lydnad.

De kan uppfattas som reserverade när de träffar främlingar samt varna när främlingar kan vara på ingång. Rasen ska kunna arbeta ihop med flera hundar och även andra hundar av samma kön.

Det är generellt en frisk ras utan några rasbetingade sjukdomar. 

Utseende

Rasens har en medellång päls som är tät och åtliggande på dess kropp och svans. Det krävs ingen särskild pälsvård, den är relativt lättskött och ska badas och borstas efter behov.

Hundens färg är fawn i alla nyanser från mörkt till ljust och den kan ha vita inslag.

Hur stor är en Cirneco dell’etna? Hur mycket väger en Cirneco dell’etna?

Hanhundarna mankhöjd är ca 46-50 cm med en vikt på 10-13 kg. Tikarnas mankhöjd är ca 44-50 cm med en vikt på 8-11 kg.

Tänka på innan köp av Cirneco dell’etna

  • Rasen är en tidigare jakthund som fortfarande har jaktinstinkt
  • Hunden är anpassad för medelhavsklimat och har därför dåligt skydd mot kyla
  • Rasen kan vakta

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Cirneco dell’etna

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor