Dvärgpinscher

Fakta om hundrasen: Dvärgpinscher

Här kan du läsa allt om hundrasen Dvärgpinscher. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Dvärgpinscher valp.

Dvärgpinscher

Ursprung

Det exakta ursprunget till Dvärgpinscher är inte helt klarlagt, det man tror är att det är en blandning av Tax och Italiensk vinthund men även Pinscher. Dvärgpinscher har historiskt använts som vakthund samt råttjägare och är en av Tysklands äldsta hundraser vilket man kan konstatera tack vare arkeologiska fynd av liknande typer av hundar.

Redan vid förra sekelskiftet fanns det stor mängd individer och 1925 hade stamboken 1300 individer. Idag är rasen fortfarande en av Europas mest populära dvärghundar. I Sverige ingår rasen i grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Dvärgpinscher är en utpräglad sällskapshund som är stolt, orädd och älskar att leka. Den ska vara livlig, självsäker, temperamentsfull och balanserad vilket gör det till en utmärkt familjehund. Oavsett om man vill vara ute i skogen eller ligga hemma och mysa så kan man räkna med sin hund.

Rasen är väldigt trogen till sin familj och vill gärna vara nära sin ägare, ensamhetsträning vid ung ålder är således viktigt ifall man planerar på att lämna hunden ensam ibland. Dvärgpinscher är generellt en väldigt glad och aktiv hund som passar de flesta familjer.

Det är generellt en frisk ras, ögonsjukdomar förekommer så även patella luxation (lösa knäleder).

Utseende

Dvärgpinscher är en liten elegant hund som är kvadratiskt byggd. Rasen ska se ut som en förminskad bild av pinschern utan att ge ett dvärgartat helhetsintryck. Pälsen är kort och tät som ska ligga slätt intill kroppen och vara glansig.

Pälsen finns antingen i helfärgat i hjortröd eller rödbrun till mörkrödbrun, eller svart med tantecken. Pälsen kräver nästintill inget arbete och hunden badas vid behov.

Hur stor är en Dvärgpinscher? Vad väger en Dvärgpinscher?

Mankhöjden Dvärgpinscher är 25-30 cm. Vikten ligger vanligtvis mellan 4-6 kg.

Tänka på innan köp av Dvärgpinscher

  • Det är en utmärkt sällskapshund
  • Hunden behöver en vänlig men bestämd uppfostran
  • Tydliga gränser är viktiga att sätta redan från början

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Dvärgpinscher

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor