Estnisk stövare

Fakta om hundrasen: Estnisk stövare

Här kan du läsa allt om hundrasen Estnisk stövare. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Estnisk stövare valp.

Estnisk stövare

Ursprung

Hundrasen Estnisk stövare togs fram för att få en jakthund som inte drev för snabbt och som därmed inte skulle skada långsammare byten. För att lyckas med detta krävdes en lägre mankhöjd på de drivande jakthundarna.

Rasen användes i hemlandet Estland som drivande jakthund på bland annat hare och räv. Hunden fick sin första rasstandard år 1954 och den första hunden registrerades i Sverige år 2015.

Rasen tillhör i Sverige grupp 6, drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

Estnisk stövare har sitt ursprung som drivande jakthund och den har en stor jaktlust med sina jaktinstinkter kvar. Rasen beskrivs som snäll, aktiv och full av drivkraft. Den har ett klart skall som gör det lättare för jägaren att lokalisera sin hund när den driver.

Med sitt ursprung som jakthund är denna ras inget undantag från andra jakthundar, de är vana vid långa arbetsdagar och är i stort behov av ordentligt med motion och aktivering för att må bra.

Det finns väldigt få individer i Sverige och man kan därmed inte uttala sig om rasens generella hälsa.

Utseende

Rasen har en kort, jämn och hård päls med en måttlig underull. Tack vare rasens korta päls krävs ingen särskild pälsvård utan det räcker med borstning och bad efter behov.

Estnisk stövare är trefärgad, de har färgen svart med tanteckning och har även vita tecken.

Hur stor är en Estnisk stövare? Vad väger en Estnisk stövare?

Mankhöjden på hanhundarna är ca 45-52 cm och tikarnas mankhöjd är något lägre, ca 42-49 cm. 

Tänka på innan köp av Estnisk stövare

  • Rasen har jaktinstinkter och stor jaktlust
  • Den kräver ordentligt med motion och aktivering

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Estnisk stövare

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor