Faraohund

Fakta om hundrasen: Faraohund

Här kan du läsa allt om hundrasen Faraohund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Faraohund valp.

Faraohund

Ursprung

Hundrasen Faraohund har en historia som sträcker sig långt tillbaka och den är av vinthundstyp. Det är svårt att avgöra varifrån rasen egentligen härstammar, men som man kan tyda på rasens namn kommer den troligtvis ursprungligen från Egypten.

Rasen användes likt vinthundar och den utförde så kallad hetsjakt där den med hjälpa av sin fantastiska syn, lukt och hörsel för att sedan springa ikapp bytet för att antingen döda det eller hålla fast det tills dess att jägaren kommer.

Malta utnämnde rasen till sin nationalras år 1978 och gjorde därför anspråk på att det är rasens hemland. Trots att det inte går att säga varifrån den egentligen kommer.

Den första hunden importerades till Sverige år 1971 och rasen tillhör grupp 5, spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Faraohund har sitt ursprung som jakthund och den har jaktinstinkter kvar, numer används hunden främst som sällskapshund och utställningshund. Den är mellanstor och beskrivs som glad och snäll mot både människor men även andra hundar.

De kan även vara reserverade mot främmande människor och det kan ta ett tag innan den är bekväm med de “nya” människorna. Det är viktigt att rasen socialiseras i valpålder med nya människor i främmande miljöer.

Det är en aktiv hundras som är i behov av daglig motion, som vuxenhund är de sansade inomhus så länge de får ordentligt med motion utomhus. Aktiviteter som kan funka bra för rasen är till exempel jakt eller lure coursing dör hunden får jaga ett konstgjort byte runt en stor bana.

De följer gärna med sin familj på aktiviteter men kan även bemöta omgivningen med viss arrogans eller allmänt ointresse.

Utseende

Rasen har en kort och glänsande päls som varierar från åtliggande och fin till något grövre. Tack vare hundens korta päls krävs ingen särskild pälsvård utan det räcker allt som oftast att torka av hunden samt duscha den efter behov.

Då den har kort päls kan det vara smart att skaffa ett varmare täcke för hunden under vintermånaderna. Färgen på en Faraohund är rödbrun med vita tecken.

Hur stor är en Faraohund? Vad väger en Faraohund?

Mankhöjden för hanhundar är ca 56-63,5 cm med en idealhöjd på 56 cm enligt rasstandarden. Tikarnas mankhöjd är ca 53-61 cm med en idealhöjd på 53 cm. Rasens vikt är ca 20-25 kg

Tänka på innan köp av Faraohund

  • Som valp och unghund får de inte överstimuleras
  • De kan vara avvaktande mot främlingar och det är av stor vikt att socialisera valpen med nya människor i främmande miljöer
  • De kan frysa på vintern och kan behöva ett värmetäcke
  • De har jaktinstinkt kvar och det kan ses som problematiskt när man släpper lös sin hund
  • Rasen kan vara envis och vilja hitta på egna äventyr 

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor