Japansk spets

Fakta om hundrasen: Japansk spets

Här kan du läsa allt om hundrasen Japansk spets. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Japansk spets valp.

Japansk spets

Ursprung

Ursprunget till den Japansk spetsen är delvis okänt på grund av dokument som förstördes under andra världskriget. Det man vet är att den troligtvis härstammar från den vita tyska grosspitz som färdades till Japan via Ryssland och Kina under 1920-talet.

Rasen visades upp för första gången i Tokyo 1921 och 1925 importerades två par från Kanada. De kommande tio åren importerades flertalet vita spetsar från bland annat Kina, Kanada, USA och Australien för att få en bättre rastyp.

År 1948 skrevs rasstandarden och godkändes som ras i Japan. I Sverige tillhör Japansk spets grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Japansk spets är en gladlynt, uppmärksam och intelligent hund som gärna följer med på olika äventyr. Det är en lojal och sällskaplig familjehund som fungerar väl i stadsmiljö men även ute på landet, den är med andra ord väldigt mångsidig. Rasen är också alltid glad och positiv med ett iver att lära sig något nytt.

Rasen har en relativt låg jaktinstinkt men energin finns till olika aktiviteter, populära aktiviteter kan vara agility, freestyle, eftersök med flera. Utöver det räcker det med vanliga promenader och lek. Japansk spets är en glad och sällskaplig hund, det är därför inte bra att lämna hunden ensam under längre perioder.

Det är generellt en frisk hundras och friskare än genomsnittsrasen. Vissa rasspecifika sjukdomar finns och patellaluxation förekommer.

Utseende

Japansk spets är en mellanstor hund med en stadig och välbalanserat helhetsintryck som utstrålar elegans och värdighet. Den har en vit dubbelpäls med en kort, mjuk och tät underull och rakt och strittande täckhår. Pälsen på kroppen är lång och riklig, speciellt från nacken till skuldrorna.

Rasen kräver viss pälsvård. En borstning och kamning i veckan håller pälsen i gott skick och undviker tovor. Tikarna fäller två gånger per år och då kan det vara bra att borsta lite mer frekvent. Hanarna fäller oftast mest under ungdomen, ca en gång per år.

Hur stor är en Japansk spets? Vad väger en Japansk spets?

Mankhöjden för hanar är 30-38 cm och något mindre för tikar. Vikten ligger vanligtvis mellan 5-11 kg för båda könen beroende på storlek.

Tänka på innan köp av Japansk spets

  • Rasen är främst en sällskapshund som trivs i sällskap av sin familj
  • Den har viss mängd energi och passar för personer som vill ha en måttligt aktiv sällskapshund
  • Den kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor