Löwchen

Fakta om hundrasen: Löwchen

Här kan du läsa allt om hundrasen Löwchen. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Löwchen valp.

Löwchen

Ursprung

Löwchens ursprung är vida debatterat men det man vet med säkerhet är att det är en gammal europeisk ras som funnits i åtminstone 800 år. Det finns avbildningar på rasen från 1200-talet i Amiens katedral och rasens siluett hittas inte sällan på 1400-talsgobelänger.

Det var ursprungligen en vattenapportör för att senare under medeltiden växa i popularitet bland Frankrikes adel och användes som värmeflaskor i sängarna. 

Rasen beskrivs mer ingående och specifikt under 1700-talet av naturforskaren Buffon men även av Carl von Linné. Löwchen har ett tyskt namn, var populär bland adeln i flera europeiska länder men anses vara en fransk ras och har samma ursprungliga avelslinjer som Bichon frisé och Malteser. 

Utseendet på hunden har enligt målningar inte ändrats under de senaste 500 åren och får sitt namn från sitt lejonliknande utseende. 

I Sverige fanns rasen redan år 1653 men rasklubben i Frankrike bildades inte förrän 1947. I Sverige tillhör rasen idag grupp 9, Sällskapshundar.  

Egenskaper

Löwchen är en utpräglad sällskapshund men trots att det är en hund som kan ligga i soffan en hel dag så är det samtidigt en aktiv hund med en del energi. Den är väldigt lydig och tillgiven till sin ägare och trivs egentligen i de flesta miljöer så länge den får vara med sin familj på alla äventyr. 

Det är en intelligent hund som kan ta egna initiativ ifall den inte får någon vägledning. Vid en korrekt uppfostran och ett bra samspel med hunden kan de med enkelhet utmärka sig inom exempelvis lydnad och agility. Det finns även en viltspårchampion inom rasen. 

Löwchen är generellt sett en frisk ras utan några rasbundna sjukdomar. Då några enstaka fall av ögon- och knäproblem har förekommit rekommenderar rasklubben att alla avelsdjur undersöks för både knäledsproblem samt ögonsjukdomar i förebyggande syfte. 

Utseende

Löwchen är en liten och pigg hund med ett intelligent och vaket uttryck. Den har en robust, kvadratisk och välproportionerlig kropp med en god benstomme. Rasen rör sig oftast väldigt stolt och beslutsamt med den lejonklippta, böljande manen.

Den har en låg, vågig och silkesaktig päls som är tät och utan underull. Den kommer i alla möjliga färger eller färgkombinationer och allt alla är tillåtna. 

Rasen fäller inte sin päls och är ganska lättskött. Det räcker med en genomkamning en till två gånger i veckan och ett bad emellanåt. 

Hur stor är en Löwchen? Vad väger en Löwchen?

Det finns ingen idealhöjd enligt rasstandarden. Mankhöjden för båda könen är oftast 26-32 cm, men en tik kan vara högre än en hane utan att det anses vara negativt. Vikten ligger vanligtvis runt 6 kg för båda könen. 

Tänka på innan köp av Löwchen

  • Det är en utpräglad sällskapshund men samtidigt en aktiv hund som tycker om att motionera och vara ute på äventyr
  • De uppfostras bäst med en fast men vänlig hand
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård
  • Rasen trivs väldigt mycket med människor och bör inte lämnas ensam eller stötas bort

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor