Tysk jaktterrier

Fakta om hundrasen: Tysk jaktterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Tysk jaktterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Tysk jaktterrier valp.

Tysk jaktterrier

Ursprung

Tysk jaktterrier, även kallad Deutscher Jagdterrier i sitt hemland Tyskland. Rasen avlades fram för att ta fram en hundras som skulle vara bra lämpad för jakt. Rasens förfäder är terrierraser som Foxterrier

Strax innan första världskriget var det en grupp jägare från södra och västra Tyskland som påbörjade avelsarbetet för en jakthund baserat på Foxterriern. Tre män från den gruppen, Överjägmästare Rudolf Frieß , Walter Zangenberg och Carl-Erich Grünewald skapade sedan en utbrytargrupp ur foxterrierklubben efter andra världskriget.

Deras ambitioner var att få fram en svartbrun terrier avsedd för grytjakt. Dessa tre män fick även hjälp av Heck Hagenbeck som donerade en kull med fyra svartbruna terriervalpar som skulle vara renrasiga Foxterriers. Det beslutades att de fyra hundarna skulle bli stamhundar till den nya rasen vars namn skulle bli Jaktterrier. 

År 1926 skapades den tyska jaktterrierklubben. Rasen användes främst som jakthund i gryt, på vildsvin, på klövvilt men även som eftersökshund. I Sverige tillhör rasen grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Den mångsidiga jakthunden Tysk jaktterrier är en alert hund som med sitt ursprung trivs att arbeta i ett tufft tempo. Som jakthund används de främst till jakt på vildsvin, och som eftersöks- och grythund. Av vissa används de även som kortdrivande skällande jakthund och även som apportör. 

Som grythund används de som sprängare och dess uppgift är då att söka upp räven i grytet för att sedan irritera räven tillräckligt för att de inte ska vilja vara kvar i grytet. När räven kommer ut ur grytet står jägaren och passar utanför och avlossar sedan skott om läge ges. 

Med sina egenskaper som jakthund är detta inte en hundras som endast passar som sällskapshund utan man ska gärna aktivera sin hund med jakt. Rasen är en hälsosam hundras men ögonsjukdomen linsluxation förekommer.

Utseende

Den lilla ​​tyska jaktterriern har en strävhårig päls som ska vara åtliggande, tät och hård eller släthårig päls som är grov. Pälsens färg ska vara svart, mörkbrun eller melerat svartgrå med rödgula, skarpt avgränsade, rena tecken på ögonbryn, nosparti och bröst, på benen samt runt anus. 

De olika pälsvarianterna kräver olika mycket pälsvård men gemensamt är att hunden ska borstas och badas vid behov samt trimmas när det behövs.

Hur stor är en Tysk jaktterrier? Vad väger en Tysk jaktterrier?

Rasens mankhöjd är ca 33-40 cm. Vikten står inte i hundens rasstandard men de väger vanligtvis ca 7-10 kg.

Tänka på innan köp av Tysk jaktterrier

  • De är i behov av aktivering och fungerar inte endast som sällskapshund 
  • De kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor