Xoloitzcuintle

Fakta om hundrasen: Xoloitzcuintle

Här kan du läsa allt om hundrasen Xoloitzcuintle. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Xoloitzcuintle valp.

Xoloitzcuintle

Ursprung

Xoloitzcuintle, tidigare kallad Mexikansk nakenhund, är en hundras som troligtvis funnits i tusentals år men vars moderna historia började på 1950-talet i hemlandet Mexiko. 

Nakenhundar har funnits i Central- och Sydamerika i tusentals år och hundar finns avbildade i statyer som är daterade till 3000 f.Kr. De tros ha använts i olika religiösa ceremonier och var generellt högt skattade. Namnet Xoloitzcuintle, kommer från en sammansättning av ordet Xolotl som är namnet på en gud, och ordet itzcuintl, som betyder hund. 

Rasen var vanlig när spanjorerna kom till Centralamerika på 1500-talet men dess moderna historia börjar på 1950-talet. Då började de första Xoloitzcuintle registreras i det mexikanska kennelregistret och stamboken är fortfarande öppen för hundar av okänd härkomst. 

Hundrasen kom till Sverige år 1983 och idag tillhör rasen grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Xoloitzcuintle beskrivs som en tystlåten, lugn, glad, uppmärksam och alert hund. Det är idag främst en sällskapshund men som gärna deltar i olika fysiska aktiviteter eller hundsporter som lydnad, agility eller inom hundutställning. 

Rasen fungerar mycket väl som familjehund men har lite vaktinstinkt och kan vara reserverad mot främlingar. Trots att det är en bra vakthund ska den aldrig vara aggressiv. 

Den har inga rasbundna sjukdomar men det förekommer en del hudproblem av olika grader som med många andra hårlösa hundar. Vissa tänder saknas även i varierande grad.

Utseende

Xoloitzcuintle är en hundras som finns i tre olika storlekar. Dessa är liten, mellan och stor. Det finns en hårlös variant och en behårad, den förstnämnda har en dominant gen som gör att de föds utan hår. I varje kull kan båda typerna födas men hårlöst är önskvärt och man avlar inte på två behårade. 

Rasen har en slank och elegant kropp som ger ett intryck av snabbhet, harmoni och styrka utan att vara grov. 

Den hårlösa varianten är helt pälslös men det förekommer ett fåtal kortaa, sträva och tjocka hårstrån på pannan och nacken. Den behårade varianten har päls över hela kroppen och är kort, slät och helst mjuk. Den har ingen underull. 

Den hårlösa varianten är enfärgad, enhetlig och med mörk hud. Färgskalan varierar från svart, gråsvart, skiffergrå, mörkt grå, rödaktig, leverfärgad, brons eller gyllengul. Det finns även fläckiga exemplar i ovan nämnda färger inklusive vita fläckar. Den bepälsade varianten finns i samma färger och kombinationer som den hårlösa. 

Den bepälsade varianten kräver nästintill ingen pälsvård och badas vid behov. Den hårlösa kan behöva smörjas in med olja om kroppen är torr. På vintern behöver den ett täcke under de kallare dagarna och på sommaren är det bra med solskyddskräm.

Hur stora är de och vad väger de?

Xoloitzcuintle, liten:
Mankhöjd: 25-35 cm 
Vikt: 4-7 kg  

Xoloitzcuintle, mellan:
Mankhöjd: 36-45 cm 
Vikt: 7-15 kg 

Xoloitzcuintle, stor:
Mankhöjd: 46-60 cm
Vikt: 15-27 kg

Tänka på innan köp av Xoloitzcuintle

  • Det är i grunden en vakthund som kan vara reserverad mot främlingar 
  • Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren/familjen som vill motionera regelbundet, många tränar och tävlar bland annat inom agility och lydnad
  • Den hårlösa varianten kan behöva smörjas in ifall den blir torr om huden

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor