Vad kostar det att ha en hund?

Att välkomna en hund in i familjen är ett stort åtagande som medför mycket glädje men även kostnader. På Dogify förstår vi att det är viktigt att ha en klar uppfattning om vad hundägande faktiskt kostar. 

I den här guiden går vi igenom de olika typerna av kostnader du kan förvänta dig som hundägare, inklusive veterinärkostnader, hundförsäkring, foder, leksaker, och mer. Vi svarar också på några av de vanligaste frågorna kring kostnaderna för att ha en hund.

Kostnader för hundägande

Veterinärkostnader för hund

Troligtvis en av de större kostnaderna med hundägande men även eb av de viktigaste. Veterinärbesök är en nödvändighet för alla hundägare, oavsett om det är för enklare kontroll eller om det är för allvarliga akuta besök. 

Veterinärkostnader inkluderar bland annat regelbundna vaccinationer, årliga kontroller, och oförutsedda akutbesök. Kostnaderna kan variera beroende på din hunds hälsostatus, var du bor och vilken klinik du går till.

Exempelpriser som vi har hittat på olika hemsidor.

  • Vanlig kontroll: Från 500-1000  kronor
  • Vaccination: Från 500-1500 kronor
  • Kastrering: Från 5000-10 000 kronor
  • Röntgen för höftleds- armbågsledsdysplasi: Från 2000-4000 kronor
  • Besiktning: Från 750-1 250 kronor

Notera att priserna kan variera och vara lägre eller högre än siffrorna ovan. Detta är endast exempel på priser från olika kliniker. 

Hundförsäkring

Kostnaden för hundförsäkring varierar beroende på ett flertal faktorer som till exempel vilken hundras det är, om det är en blandras, hundens ålder, vart i landet man bor samt villkoren hos det enskilda försäkringsbolaget. Kostnaden kan variera från 200 kronor per månad till över 1000 kronor per månad. 

Hundfoder

Hundfoder är en kostnad som är enkel att räkna ut under hela hundens livstid. Kostnaden kommer baseras på kvaliteten på fodret du väljer, typ av foder (torrfoder, våtfoder etc), mängden du köper samt innehållet. För att få en tydlig bild av kostnaderna rekommenderar vi att man pratar med kenneln som man köpte hunden av, de kan oftast rekommendera vilket märke som har funkat för dem samt kostnaden man kan förvänta sig. Enligt en kalkyl från SKK på en Golden retriever är kostnaden för hundfoder ca 9000 – 10 000 kronor per år. 

Godis och leksaker

Godis är en viktig del av träning och belöning och leksaker bidrar till din hunds mentala och fysiska stimulans. Även här varierar kostnaderna beroende på produkttyp och kvalitet och är egentligen valfria. Vissa väljer att spendera 100 kronor per år medan andra kanske spenderar 2000 kronor per år. 

Koppel, sängar, och filt

Grundläggande tillbehör som koppel, sängar och filtar är viktiga och grundläggande tillbehör som behövs i de allra flesta hushåll. Kostnaden för dessa artiklar beror på deras hållbarhet, material och märke. Ett grundpaket för koppel, hundsäng och filt kostar från ca 500 kronor och uppåt. Olika alternativ för respektive produkt hittar du här:

Övrigt

Utöver produkterna ovan behöver man oftast även hundskålar för mat och vatten, bajspåsar, tillbehör för skötsel (klotång, borste, kam etc.). Vi rekommenderar även att man går en valpkurs under hundens första levnadsår men kontinuerlig träning är alltid bra. 

Vanliga frågor om kostnaden för att ha en hund

Hur mycket kostar det att ha en hund i månaden?

De månatliga kostnaderna för att ha en hund kan variera stort, beroende på hundens storlek, hälsa, och de val du gör som hundägare. En grov uppskattning kan ligga mellan 1000 och 2500 kronor per månad.

Vad kostar en hund 2023?

Kostnaden för att köpa en hund varierar beroende på ras, ålder, och var du köper den från. Det är också viktigt att räkna med de initiala och löpande kostnaderna för hundägande. Enligt SKK är grundkostnaden för hundens första år 43 775 kronor, i priset inkluderas inköpspriset av hunden på 24 000 kronor. Andra året beräknar SKK till 20 175 kronor per år. Priset baseras på ett snitt och för en Golden retriever. 

Är det värt att skaffa hund?

Att ha en hund innebär ett stort ansvar som kommer med både kostnader och åtaganden. För många är dock den glädje och de positiva effekter på välbefinnandet som en hund kan erbjuda ovärderligt. Alla som har haft en hund förstår innebörden av “människans bästa vän”. 

Sammanfattning

Att ha en hund innebär löpande kostnader som varje blivande eller nuvarande hundägare bör vara medveten om. Det är viktigt att noggrant överväga dessa kostnader för att säkerställa att du kan erbjuda din hund ett lyckligt och hälsosamt liv. På Dogify är vi här för att hjälpa dig att navigera i hundägandets värld, med all den information och de produkter du behöver för att ta hand om din fyrbenta vän.

Är du redo att ta steget och välkomna en hund till din familj, eller letar du efter sätt att optimera kostnaderna för ditt nuvarande hundägande? Besök Dogify för råd, tips, och tillgång till ett brett utbud av hundprodukter.

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare
Spana in övriga sidor