afghanhund

Fakta om hundrasen: Afghanhund

Här kan du läsa allt om Afghanhunden. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av en Afghanhund valp.


afghanhund

Ursprung

Afghanhundens historia finns det många tankar och teorier kring. Enligt en del teorier har rasen en uråldrig historia som sträcker sig flera tusen år tillbaka. Enligt sägnen var det Afghanhunden som valdes till att följa med på Noas Ark. Andra teorier påstår att rasen endast är några hundra år gammal.

Afghanhunden, likt andra vinthundar, användes historiskt sett till hetsjakt. Denna typ av jakt går ut på att hundarna jagade ihop, oftast i par och använde sig bland annat av sin utmärkta syn. Hundens uppdrag var sen att jaga ikapp bytet och fälla det, alternativt hålla kvar det tills att jägaren hinner till platsen.

Under 1930-talet importerades de första hundarna från England till Sverige. Idag tillhör Afghanhunden grupp 10, vinthundar.


Egenskaper

Afghanhundens historia som jakthund gör att denna hund passar utmärkt för sporter som t.ex. lure coursing och hundkapplöpning. Lure coursing är en tävlingsform där vinthundarna får jaga en låtsashare över ett stort fält.

Trots sin bakgrund som jakthund och sina energiska egenskaper passar sig denna ras nuförtiden utmärkt som sällskapshund för den aktiva familjen. Rasens mentalitet kan skilja sig mycket från hund till hund, en del är tuffa och modiga medan vissa andra är försiktigare. Det är väldigt viktigt att socialisera sin Afghanhund redan från en tidig ålder.

Afghanhunden väljer gärna sina egna vänner och kan uppfattas som avvaktande mot främlingar. När hunden är i rätt umgänge visar den sina bästa sidor så som hög intelligens och att den är väldigt trogen.


Utseende

Afghanhundar är kända för sin långa vackra päls och att slutet av svansen är formad som en loop. Dessa kommer i alla typer av färger, de vanligaste förekommande färgerna hos rasen är svart, röd och vit.

Rasen kräver extra mycket pälsvård under sin tid som unghund, under denna tid fäller hunden väldigt mycket. Pälsen är något man behöver hålla efter även på den vuxna hunden, helst någon gång i veckan för att den ska slippa tovor. De behöver även badas och fönas regelbundet.


Hur stor är en Afghanhund? Vad väger en Afghanhund?

Mankhöjden för en hanhund är ca 68-74 och för tikarna ca 63-69 cm. Vikten på hunden är ca 23-27 kg.

Hur är Afghanhunden som valp?

Afghanhundsvalpen är ofta lekfull, nyfiken och busig som valp. De utvecklar ofta en självständig sida tidigt och pälsen börjar snabbt växa. Det är därför väldigt viktigt att du som hundägare dels börjar med socialisering tidigt samt vänjer hunden vid pälsvård då det är något som ni ofta kommer behöva göra ihop.


Tänka på innan köp av Afghanhund

  • För att hålla sig road behöver hunden mycket motion
  • Rasen har en väldigt krävande päls som behöver vård i form av bad och borstning, pälsen ska fönas tills den är torr efter badning/duschning
  • Det är en väldigt självständig och intelligent hund som gärna använder det till sin fördel

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.


Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor