Bullmastiff

Fakta om hundrasen: Bullmastiff

Här kan du läsa allt om hundrasen Bullmastiff. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Bullmastiff valp.

Bullmastiff

Ursprung

Under 1800-talet i stora delar av Storbritannien fanns en problematik med tjuvjakt på större gårdar. Viltvårdarna och väktarna var då i behov av en stor, snabb och modig hund som kunde jaga ner eventuella inkräktare. Resultatet blev en korsblandning mellan en Mastiff och Bulldog.

Mot slutet på 1800-talet började rasen ta form och diverse utställningar organiserades för att visa upp Bullmastiffen. År 1924 blev rasen godkänd av den Engelska Kennelklubben och ca 30 år senare under 1950-talet kom rasen först till Sverige.

I Sverige tillhör rasen grupp 2, Schnauzer och Pinscher, Molosser och Bergshundar samt Sennenhundar.

Egenskaper

Bullmastiffen är en orädd, stor och muskulös hund men passar väl som familjehund trots sin bakgrund som vakthund. Det är viktigt, som med alla vakthundar, att de får en bra uppfostran med tidig socialisering för att få en stabil hund. Hunden är i idag en sällskapshund och ska aldrig vara skygg eller aggressiv.

De tycker om daglig motion, gärna via lek eller en rask promenad. Det är däremot inget ras som passar för den ambitiösa ägaren som vill springa med sin hund. En Bullmastiff tycker om att göra saker i sitt eget tempo för att trivas.

Rasen har vissa sjukdomar som hud, öron och ögonproblem. Det förekommer även höftledsdysplasi samt armbågsdysplasi i rasen. Olika typer av cancer samt korsbandsrupturer förekommer också. Aortastenos förekommer också men kan i dagsläget härledas till specifik avel.

Utseende

Bullmastiffen är en stor hund som är kraftfullt byggd och ska utstråla kraft och styrka. Trots att det är en ganska kraftfull hund så ska den vara rörlig utan att vara klumpig. Rasen kommer i tre färgvarianter, tigererad, sandfärgad eller röd. Pälsen är kort och kräver nästintill ingen pälsvård.

Den fäller dock en del och speciellt mycket vid säsongsskifte. Borstning hjälper då till ifall man önskar att inte ha päls överallt. Hunden badas vid behov och ögon, öron slemhinnor och hudveck bör kontrolleras dagligen för att upptäcka eventuella problem tidigt.

Hur stor är en Bullmastiff? Vad väger en Bullmastiff?

Mankhöjden för tikar är 61-66 cm och 64-69 för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 41-50 kg för tikar och 50-59 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Bullmastiff

  • Det är en stor hund som tar mycket plats
  • De fäller mycket
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård
  • Hunden ska socialiseras tidigt för att få en stabil vuxenhund

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor