Griffon d'arret à poil dur

Fakta om hundrasen: Griffon d’arret à poil dur/korthals

Här kan du läsa allt om hundrasen Griffon d’arret à poil dur/korthals. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Griffon d’arret à poil dur/korthals valp.

Griffon d'arret à poil dur

Ursprung

Griffon d’arret à poil dur/korthals eller en liknande raggig jakthund är en hundras som omnämns så tidigt som under antiken. Dagens Griffon d’arret à poil dur/korthals, eller endast korthals, skapades av den holländska jägaren Eduard Korthals.

Målet var att skapa en stående fågelhund och allround jakthund genom att få en enhetlig ras av de raggiga jakthundarna. Resultatet blev dagens korthals, en lättlärd hund med ett gott stånd, en duktig apportör med en päls som tål både kyla oh vatten. Rasen jagar alla olika typer av fågel och småvilt och är föregångaren till den strävhåriga Vorsteh.

I Frankrike registrerades rasen år 1887 och har inte ändrats sedan dess, tillägget korthals kom senare för att hedra rasens grundare. I Sverige tillhör Griffon d’arret à poil dur/korthals grupp 7, Stående fågelhundar. 

Egenskaper

Griffon d’arret à poil dur/korthals är en utpräglad jakthund som inom jakt används som stående fågelhund. Det är en väldigt duktig apportör och används även vid eftersök. Korthalsen jobbar som bäst med en aktiv och tydlig ledare och vill väldigt gärna vara sin ägare till lags, både under jakten men även utanför.

Rasen uppfostras och tränas bäst med en mjuk hand, den är väldigt lättdresserad och med ett tydligt ledarskap får man en väldigt lojal och tillgiven hund. Den är väldigt familjekär och vaktar sin familj vid fara, däremot är det en väldigt öppen och glad hund som är social mot både andra hundar samt främlingar.

Griffon d’arret à poil dur/korthals lämpar sig för någon som vill sätta hunden i jakt och låta den få utlopp för sina naturliga jaktinstinkter, den lämpar sig inte som enbart sällskapshund. Som ägare ska man även vara redo på fysisk och mental stimulans dagligen samt att det är en hund som tycker om att vara med sin familj och ska inte lämnas ensam i hundgården. 

Det är generellt en frisk ras, troligtvis på grund av det strikta avelsarbete som efterföljts sedan rasstandarden sattes 1887. Det har tidigare funnits problem med höftledsdysplasi under en kort period men efter ett gemensamt förbud avlades det inte vidare på hundar med anlag för sjukdomen.

Utseende

Griffon d’arret à poil dur/korthals är en medelstor hund med en kraftfull och robust kropp. Den har en hård yttre päls och en mjukare underull som kräver viss pälsvård. Pälsen är väldigt bra i den snåriga terrängen och skyddar mot taggar men kräver åtminstone en borstning i veckan. Hunden kan behövas trimmas någon gång per år.

Pälsfärgen varierar, den kan vara stålgrå med bruna fläckar eller enfärgat brun, men även brun med vita stickelhår. Vit och brun eller vit och rödgul förekommer också.

Hur stor är en Griffon d’arret à poil dur/korthals? Vad väger en Griffon d’arret à poil dur/korthals?

Mankhöjden för tikar är 50-55 cm och 55-60 för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 16-23 kg för tikar och 23-31 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Griffon d’arret à poil dur/korthals

  • Det är i grunden en jakthund med en utpräglad jaktinstinkt
  • Den har en del energi och jaktlust och passar endast för den aktiva ägaren som vill motionera hunden regelbundet samt jaga
  • Den kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor