Agility

Träna agility med din hund

I denna text kommer vi gå igenom den populära hundsporten agility, vad det är, var sporten kommer ifrån, vilka som kan utöva den samt hur man går tillväga för att börja träna eller tävla i sporten.

Agility

Vad är Agility?

Ordet agility betyder snabbhet/vighet på engelska och översättningen beskriver denna sport väldigt bra. I sporten ska både hund och hundförare klara av hinderbanan på kortast möjliga tid utan att göra några fel längs med banan. Det är en väldigt snabb sport som ställer höga krav på både hunden och dess förare. 

Det finns två olika tävlingsformer, den ena är agilityklass som innehåller balanshinder och den andra är hoppklass utan balanshinder. I denna sport kan man antingen tävla individuellt eller i lag.

Agilitys ursprung

Första gången sporten visades offentligt var under en stor hundutställning år 1978 i England. Det var tänkt som pausunderhållning men publiken tyckte att det såg ut som att både hund och hundförare njöt av träningen och efter den utställningen blev det en eftertraktad hundsport. 

År 1987 blev sporten en officiell hundsport i Sverige och intresset ökade fort vilket ledde till att både kurserna och tävlingarna blev fler över landet. 

Vilka hundraser passar bra för agility?

Denna snabba hundsport är en sport som passar för alla hundraser. Man brukar säga att de hundar med mycket energi och de som gillar full fart är de som uppskattar sporten allra mest.

Vilka kan träna och tävla inom agility?

Alla som vill träna eller tävla inom agility kan göra det, i Sverige är hundarna uppdelade i olika storleksklasser vid tävling vilket betyder att storleken på hunden inte är något problem.

De olika storleksklasserna inom agility är: 

  • Extra Small – Hundar med en mankhöjd under 28 cm
  • Small – Hundar med en mankhöjd under 35 cm 
  • Medium – Hundar med en mankhöjd över 35 cm och under 43 cm 
  • Large – Hundar med en mankhöjd över 43 cm och under 50 cm 
  • Extra Large – Hundar med en mankhöjd över 43 cm

Det ställs även en del krav på dig som hundförare, det är viktigt att du är tålmodig med din hund under både träning och tävling. Det är även ganska påfrestande fysiskt när man ska springa och leda hunden runt banan så att du har eller skaffar dig en bra kondition är att rekommendera.

Tävla agility med din hund

Agility är en av de mest populära hundsporterna i Sverige med fler än 100 000 tävlingsstarter årligen. Alla hundar kan tävla så länge de fyllt 18 månader och att du är medlem i någon klubb inom SKK:s organisation. Är hunden oregistrerad behövs en speciell tävlingslicens från SKK.

Vad behövs för att komma igång?

För att testa på agility och lättare förstå hur du och din hund bör träna på bästa sätt kan det vara bra att gå en kurs med hunden, vi rekommenderar att kolla efter någon nybörjarkurs på er lokala brukshundsklubb eller med någon annan som erbjuder en introduktionskurs. 

När man väl kommit igång kan det vara bra att ha tillgång till en agilitybana för att lättare träna upp samarbetet med din hund. Har man plats till att sätta upp sin egen bana är även det jättebra, här kan du läsa mer om olika agilityhinder. 

När man kommit igång med träningen är det viktigt att öva på samarbetet med sin hund då detta är nyckeln till att bli duktig inom sporten. Viktigt att tänka på är även att hunden bör ha fyllt ett år och vara färdigväxt innan man börjar träna ordentligt. För att få tävla med sin hund måste hunden ha fyllt 18 månader.

Slutligen 5 fördelar med sporten

Fördelarna med agility är många men vi har valt att lista fem av dem som är positiva oavsett om man utövar sporten som träning eller för att tävla.

  1. Man tränar sin hund till att bli mer observant och lydig
  2. Hunden får ordentligt med både motion och mental aktivering
  3. Man kommer väldigt nära sin hund och samarbetet blir större
  4. Hunden får en chans till det sociala vid både träning och tävling när andra hundar och hundförare är nära på banan
  5. Hundföraren får också en hel del motion under träningspasset

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare
Spana in övriga sidor