Vostotjnoevropejskaja ovtjarka

Fakta om hundrasen: Vostotjnoevropejskaja ovtjarka

Här kan du läsa allt om hundrasen Vostotjnoevropejskaja ovtjarka. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Vostotjnoevropejskaja ovtjarka valp.

Vostotjnoevropejskaja ovtjarka

Ursprung

Vostotjnoevropejskaja ovtjarka är en hundras som togs fram under 1940-talet i Sovjetunionen. Rasen togs fram för att få fram en hundras som skulle vara bäst lämpad som tjänstehund inom bland annat militär, gränsbevakning och polis. Rasen skulle även fungera i varierande klimatförhållanden. 

För att få fram denna hundras korsades inhemska hundar av olika ursprung med det önskade utseendet/egenskaperna samt tyska Schäferhundar. Den svenska översättningen av rasen är Östeuropeisk vallhund.

Rasens första rasstandard godkändes år 1955 i Sovjetunionen och den ryska kennelklubben godkände den år 2002. Rasen är erkänd av den Nordiska Kennelunionen men inte av FCI. I Sverige tillhör rasen grupp 1, Vall-, boskaps- och herdehundar.

Egenskaper

Den medelstora till stora Vostotjnoevropejskaja ovtjarka avlades fram för att bli en tjänstehund hos bland annat militären, polisen och gränsbevakare.

Rasen beskrivs som lättlärd, pålitlig, modig, självsäker och välbalanserad. Med de egenskaperna som hunden har är det en väldigt bra bruks- och tjänstehund. Förutom tjänste- och brukshund fungerar de även bra som sällskapshund i aktiva familjer.

Det är viktigt att man aktiverar sin hund för att den ska må bra, gärna med någon form av hundsport som exempelvis agility eller bruks

Rasen används även av en del som vakthund och det finns hundar som har en hel del vaktinstinkt. Dessa instinkter kan leda till att vissa hundar är misstänksamma mot främlingar. För att minska på egenskapen kan det vara bra att socialisera sin valp/unghund med olika människor i främmande miljöer. Prata alltid med kenneln för att veta mer om valpen föräldrar och önskade egenskaper. 

På grund av de få antal registrerade hundarna i Sverige kan man inte med säkerhet uttala sig om rasens hälsa. Passa gärna på att fråga valpuppfödaren om hälsofrågor.

Utseende

Den östeuropeiska vallhunden är en starkt byggd hund som är välmusklad. Rasen har en dubbelpäls bestående av täckhår och underull. Täckhåret är tjockt, grovt, rakt och ligger an. Underullen är tjock, mjuk och ofta ljusare än täckhåret. 

Pälsfärgen är svart med grått, svart med rödbrunt, svart med tanteckning, enfärgad svart och grå eller rödbrun sobel. 

Tack vare pälsens utformning krävs ingen särskild pälsvård utan det räcker med borstning och bad efter behov. 

Hur stor är en Vostotjnoevropejskaja ovtjarka? Vad väger en Vostotjnoevropejskaja ovtjarka?

Tikarnas mankhöjd är ca 62-67 cm och hanhundarnas mankhöjd är ca 67-72 cm. Rasstandarden har ingen uttalad vikt men de brukar väga mellan 36-53 kg beroende på kön och den individuella hundens storlek. 

Tänka på innan köp av Vostotjnoevropejskaja ovtjarka

  • De är i behov av aktivering och passar endast för den aktiva familjen/ägaren 
  • De kan vara reserverade mot främlingar och kan behöva socialiseras i ung ålder 
  • De kräver viss pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor