Fakta om hundrasen: Miniatyrbullterrier
Här kan du läsa allt om hundrasen Miniatyrbullterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Miniatyrbullterrier valp.
Ursprung
För att få fram Miniatyrbullterriern korsades små terrier med bulldog, redan i början av 1800-talet kan man hitta dokumenterade bevis på dessa små bullterriers. Resultatet av korsningen blev hundar i varierande storlek, de kunde vara allt ifrån 3,5 kg till 18 kg. På gamla bilder på så kallade råtthundar kan man se hundar av bullterriertyp som ska ha vägt ca 4-5,5 kg.
Några uppfödare valde att specialisera sig på den mindre bullterriern och vid utställningen “International Dog Show” år 1863 i Islington, Storbritannien hade rasen sin egna klass. Klassen gällde bullterrier som då vägde mindre än 4,5 kg men tack vare påverkan av uppfödare ändrades gränsen till 11,5 kg.
År 1918 togs rasen bort från Storbritanniens Kennelklubbs registrering, 20 år senare startades “Miniature Bull Terrier Club” som skrev till KC och år 1939 fick miniatyrbullterrier en egen klass.
År 1967 kom de första individerna till Sverige men det dröjde ytterligare några år tills dess att rasen etablerat sig i Sverige. År 2016 fanns det ca 15 uppfödare av rasen och 2019 fanns det ca 30 st. I Sverige tillhör rasen grupp 3, Terrier.
Egenskaper
Miniatyrbullterrier är en fartfylld sällskapshund, i hundens vardag ska det finnas gott om tid för aktiviteter och aktivering. Det är en hund som har ett stort behov av både motion och aktivering. De passar även bra för många olika hundsporter som exempelvis agility, lydnad, viltspår och även utställning.
Rasen beskrivs som busig, modig, ihärdig och spontan. Dessa egenskaper gör att hunden kan vara något svåruppfostrad men med ett tålmodigt tillvägagångssätt och en fast samt bestämd uppfostran så går det bra.
Förekommande hos rasen är några problem med immunologiska sjukdomar och även hjärtfel samt njursjukdom. Hundens rasklubb har ett inofficiellt hälsoprogram där de rekommenderar ägare att årligen gå med sin hund för att testa dess hjärt, hud samt njurar.
Tidigare har rasen haft problem med ögonsjukdomen linsluxation men tack vare ett DNA-test samt att riktlinjer för avel tagits fram är detta inte längre ett problem. Denna ras finns med i de Särskilda Rasspecifika
Domaranvisningarna för att ge kännedom om trång underkäke där hundens hörntänder kan gå upp i munnens gomtak, irriterad hud, tunn päls samt för små ögonöppningar.
Utseende
Miniatyrbullterrierns päls är kort åtliggande, jämn och hård med en vacker glans, det får även förekomma mjuk underull när det är vintertid. Tack vare pälsens utformning krävs ingen särskild pälsvård utan det räcker med bad och borstning efter behov.
Pälsens färg är vit med svarta eller tigrerade fläckar, två- eller trefärgade med svart, brindle, röd eller fawn där vit inte är dominerande. Hunden kännetecknas även av den konvexa nosryggen samt sitt äggformade huvud.
Hur stor är en Miniatyrbullterrier? Vad väger en Miniatyrbullterrier?
Mankhöjden för både tikar och hanar får inte överstiga 35,5 cm, de har ingen viktgräns i rasstandarden utan det står att de ska vara proportionerligt byggda.
Tänka på innan köp av Miniatyrbullterrier
- De kan vara svåra att uppfostra då de är egensinniga
- De har en del energi och passar för den aktiva ägaren som vill motionera dagligen
- De kräver nästintill ingen pälsvård
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida