Aktivera hund

Att aktivera sin hund

För att hundar ska må bra i både kropp och sinne är det viktigt att uppfylla behovet av både mental och fysiskt stimulans.

Hur ofta man ska aktivera hunden beror på flera olika faktorer, till exempel vilken ras det är, hur stor hunden är samt i vilken omfattning man faktiskt väljer att aktivera hunden.

I denna text kommer vi gå igenom olika sätt att aktivera hunden, både mental och fysisk samt aktivering som passar de flesta hundraser för både inomhus- och utomhusaktiviteter.


Aktivera hund utomhus

Det enklaste samt det mest effektiva sättet att aktivera hunden sker såklart utomhus. De flesta hundraser är inte gjorda för att sitta inomhus och utöver de vanliga promenaderna bör man aktivera sin hund på ett sätt som lämpar sig för den specifika rasen.

Vill du läsa mer om aktivering för just din ras kan du klicka dig vidare här!

Generellt finns det många olika standardiserade sätt att aktivera sin hund, det kan vara allt från kroppskontroll, problemlösning, agility med mera.

1. Vad är kroppskontroll?
När man vill träna sin hund inom kroppskontroll kan det till exempel vara  att man låter hunden öva sin balans och motorik genom att låta den balansera på något föremål, exempelvis på en låg avsats.
2. Vad är problemlösning för hundar?
Det kan vara något så enkelt som att man gömmer sig bakom ett träd på promenaden och låter hunden hitta en.  Ett annat sätt är om hunden går på “fel sida” av ett föremål så stannar man och låter hunden lösa situationen själv. Man kan även vara ute i skogen och träna hunden att spåra vilt. Det finns massvis med kurser där man kan tillsammans med andra lära hunden att spåra.
3. Vilka hundaktiviteter finns det?
Populära aktiviteter är agility, freestyle, bruks med mera. Du kan läsa mer om vilka aktiviteter som passar din ras här. Vill du gå en kurs för att lära dig och din hund en specifik aktivitet?

Aktivera hund inomhus

Inomhus finns det oftast inte möjlighet att fysisk aktivera hunden med genom att låta den springa. Däremot finns det ett utmärkt tillfälle att aktivera sin hund på andra sätt genom att få dem att använda hjärnan istället.
Några exempel för aktivering inomhus är:
Problemlösning
Låt hunden lösa påhittade problem i hemmet, till exempel genom att lägga hundgodis i en speciell behållare som hunden själv ska få upp innan den kommer åt godiset. Här kan du köpa en behållare!
Skattjakt
Gör ett godisregn inomhus och göm godiset högt och lågt runt om i hemmet, för att sen låta hunden leta ordentligt innan du hjälper till. En intelligent hund blir lätt uttråkad så se till att komma ihåg eller skriva ner hur svår uppgiften var för att nästa gång öka svårighetsgraden.
Öva på nya färdigheter
Att träna in olika tricks kan vara olika svårt och olika  hundar. Vissa hundar lär sig väldigt snabb medan andra behöver mer tid och tålamod.tt. Det kan vara perfekt att öva på nya färdigheter för hunden inomhus i en lugn miljö, några exempel kan till exempel vara sitt, ligg, stanna, rulla osv. Endast fantasin sätter gränser för vad en hund kan lära sig! Nedan är en video från en lydnadstävling där en av världens mest tränade hundar visar upp sina färdigheter.

Avslutande ord

Alla har olika mycket tid för att aktivera sina hundar dagligen och det kan därför vara viktigt att komma på vad som passar bäst för sin hund samt för en själv. En viktig del i aktivera hunden dagligen är att komma på vad som funkar för att aktivera just din hund då alla hundar kräver olika mycket aktivering, både mental och fysisk.

Det kan till exempel vara att man tränar med koppel  under promenaderna, att man gömmer godis som hunden ska leta efter , att man använder olika verktyg för problemlösning , att hunden lär sig ett nytt trick och så vidare.

Det finns väldigt många  olika hundprodukter och aktiviteter för att få igång sin hund och egentligen är det endast fantasin som sätter stopp.

Valparna behöver också en del aktivering, men det är väldigt viktigt att se efter just din valps behov. Likt vuxna hundar behöver även valpar olika mycket aktivering. Du kan även fråga kenneln som hunden kommer från hur du lättast aktiverar just din hundvalp.

Hundar tycker om olika typer av belöningar, det behöver inte nödvändigtvis vara hundgodis utan vissa hundar gillar till exempel en hundleksak eller klappar och varma ord bättre.

Det finns självklart massor av olika prov och tävlingar som man kan träna till. Här hittar ni de som finns hos SKK.

*Sidan innehåller annonser


Läs vidare här
Spana in övriga sidor