Parson russell terrier

Fakta om hundrasen: Parson russell terrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Parson russell terrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Parson russell terrier valp.

Parson russell terrier

Ursprung

Parson russell terrier är en hundras vars ursprungsland är Storbritannien och som blev erkänd i hemlandet så sent som 1990 och internationellt 1992. Det var fram till 2001 samma hundras som Jack russel terrier och gick efter det namnet. Raserna delades dock upp i två varianter där Parson russell terrier är högre och mer kvadratisk.

Rasens historia sträcker dock sig tillbaka till tidigt 1800-tal och pastorn John (Jack) Russell som ville avla fram den optimala grytterriern. Utgångspunkten vita rävjagande terriers som sedan korsades med andra raser som till slut blev till den hund vi känner till idag. Det finns dock än idag en relativ stor variation i utseendet vilket kan förklaras av korsavlingen.

År 1996 blev den första Parson russell terrier utställningschampion och idag tillhör rasen i Sverige grupp 3, Terrier.

Egenskaper

Parson russell terrier är en liten hund som är fylld av energi med en glad, nyfiken, läraktig och orädd personlighet. Det ursprungliga användningsområdet var att hunden användes som jakthund vid grytjakt. Den behövde därför vara kvick och smidig.

Det är en lekfull hund som gärna är med på alla möjliga aktiviteter. Förslagsvis går man ut och jagar med hunden då den har ett stort intresse för jakt. Då lämpas hunden som grythund samt stötande och kortdrivande hund. Om möjligheterna inte finns kan man istället aktivera sin hund med hundaktiviteter som lydnad, agility eller viltspår.  

Det är generellt en frisk ras utan några överhängande hälsoproblem. Patella luxation, höftledsfel, allergier och tandbortfall förekommer. 

Utseende

Rasen ska ge ett arbetsdugligt intryck och vara byggd för att vara ihärdig och uthållig men samtidigt smidig och aktiv. Det är en hundras som är lite till mellanstor i storleken. Helhetsbilden av hunden ska vara balanserad och rörlig.

Den har en dubbelpäls som består av en underull och täckhår. Täckhåret ska vara naturligt hårt, platt, rakt och åtliggande oavsett om pälsen är sträv, släthårig eller raggig. Pälsfärgen är enfärgat vit eller övervägande vit med svarta, tan eller lemon färgade tecken.

Parson russell terrier kräver ingen omfattande pälsvård. Den strävhåriga varianten kan behöva trimning ca 2-3 gånger per år och generellt behöver de olika varianterna bad vid behov.

Hur stor är en Parson russell terrier? Vad väger en Parson russell terrier?

Mankhöjden för tikar är ca 33 cm och ca 36 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 6-8 kg för båda könen.

Tänka på innan köp av Parson russell terrier

  • Det är i grunden en jakthund med ett stort jaktintresse
  • Den har en del energi och passar den aktiva ägaren som vill aktivera sin hund regelbundet
  • Den kräver ingen omfattande pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor