Fakta om hundrasen: Stabijhoun
Här kan du läsa allt om hundrasen Stabijhoun. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Stabijhoun valp.
Ursprung
Stabijhoun, är en nederländsk hundras som har funnits i hundratals år. Ursprunget kan troligtvis härledas till en lokal fågelhund samt någon Spaniel som spanjorerna kom med under en ockupation på 1500-talet. Rasen härstammar från provinsen Friesland i Nederländerna och får sitt namn för sin mångsidighet på gårdarna. Stabijhoun, sta-bij-bi (stå mig bi), refereras till hundens mångsidighet.
Rasen har under århundradena använts både inom jakt som apportör men även som en allsidig gårdshund som har jagat råttor och mullvad men även andra skadedjur.
Rasen höll på att försvinna under tidigt 1900-tal då man regelbundet korsavlade med Wetterhound. År 1938 påbörjades arbetet med att skilja på raserna och 1942 blev de båda erkända. Rasstandarden sattes året 1944 men det var inte förrän på 1990-talet som rasen kom till Sverige. Rasen tillhör idag grupp 7, Stående fågelhundar.
Egenskaper
Stabijhoun är ursprungligen en gårdshund som höll rent från råttor, möss och andra skadedjur. Den har även använts inom jakt då den har en god viltfinnarförmåga samt att det är en duktig apportör.
Rasen beskrivs som väldigt självständig och egensinnig och kan vara envis. Den är dock tillgiven till sin familj och hittar gärna på alla möjliga olika aktiviteter. Viktigt att tänka på med rasen, är att i träning och uppfostran krävs tålamod och konsekventa handlingar. Den uppfostras bäst med en vänlig hand och rekommenderas inte för nybörjare på grund av sina egenskaper.
Stabijhoun är en relativt frisk hundras. Höftledsdysplasi är inte ovanligt och armbågsledsdysplasi förekommer. Skotträdsla samt ljudkänslighet har ökat inom rasen. Epilepsi har minskat men hjärtproblem har förekommit under senare år.
Utseende
Stabijhoun är en medelstor hund som är funktionellt och kraftfullt byggd med ett ädelt huvud och uttryck. Den får inte vara varken för grov eller spensligt byggd.
Rasen har en dubbelpäls som består av en vädertålig underull och medellångt och slätt täckhår. Pälsfärgen är tvåfärgad, antingen svar eller leverbrunt med vita tecken eller svartskimmel eller brunskimmel.
Pälsen behöver varken trimmas eller klippas. Den fäller däremot oftast 1-2 gånger per år och då behöver den kammas och borstas dagligen. Hunden badas vid behov.
Hur stor är en Stabijhoun? Vad väger en Stabijhoun?
Mankhöjden för tikar är 48-50 cm och 50-53 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 18-23 kg för tikar och 22-27 kg för hanar.
Tänka på innan köp av Stabijhoun
- Det är i grunden en gårdshund som kan vara reserverad mot främlingar men aldrig aggressiv
- Den har en del energi och passar för den aktiva ägaren/famijen som vill motionera dagligen
- Den kräver nästintill ingen pälsvård förutom två gånger per år när den fäller
- Den uppfostras bäst med en vänlig men konsekvent hand
Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.
När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.
Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.
Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.
Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida
*Sidan innehåller annonser