Hund på blocket

Funderar du på att köpa hund på Blocket? En komplett guide

Att köpa en hund är ett stort beslut som bör fattas med omsorg. Blocket är en populär plattform för hundköp, men det är viktigt att vara medveten om både fördelar och risker innan du bestämmer dig.

I denna artikel går vi igenom vad du behöver tänka på, vilka risker som finns och vilka alternativ du har.

Hund på blocket

Fördelar med att köpa hund på blocket

  • Stort utbud: På Blocket finns ett brett utbud av hundar i olika raser och åldrar, vilket gör det enklare att hitta just den hund som passar dig och din familj.
  • Direktkontakt med säljaren: Du har möjlighet att få direktkontakt med säljaren och ställa alla dina frågor om hunden och dess bakgrund via Blockets chatt eller direkt med säljaren.

Risker med att köpa hund på Blocket

  • Oseriösa säljare: Tyvärr finns det oseriösa säljare på Blocket som kan sälja sjuka hundar, ovaccinerade hundar eller smuggelhundar. Det är därför viktigt att vara noga med att kontrollera säljaren, hunden och stamtavlan innan köp.
  • Oklara stamtavlor: Det kan vara svårt att få en klar bild av hundens stamtavla och eventuella ärftliga sjukdomar om hunden inte kommer från en registrerad kennel. Se till att kontrollera hunden och kenneln på SKK. 
  • Valpfabriker: En del valpar på Blocket kommer från valpfabriker där djurens välmående inte prioriteras.

Vad bör man tänka på när man köper hund på Blocket?

  • Besök hunden: Besök alltid hunden i dess hemmiljö för att se hur den mår och hur den interagerar med andra djur och människor. En välsocialiserad hund bör vara trygg och nyfiken. På så sätt kan du även kontrollera att den inte kommer från en valpfabrik. 
  • Ställ frågor: Ställ många frågor till säljaren om hundens hälsa, vaccinationer, avmaskningar och föräldrarna. Försök att träffa föräldrarna för att få en uppfattning om deras temperament.
  • Uppfödningsmetoder: Fråga om hunden är uppfödd i hemmet eller i en kennel. Fråga om socialisering och stimulans under uppväxten.
  • Kräv dokumentation: Be om att få se vaccinationsintyg, besiktningsprotokoll från veterinären och andra relevanta dokument.
  • Skriv köp-/överlåtelseavtal: Ett skriftligt avtal skyddar både köpare och säljare.
  • Hälsa: Utöver vaccinationer och avmaskningar, fråga om hunden har några kända hälsoproblem eller om det finns några ärftliga sjukdomar i släkten.
  • Var observant om priset är lågt: Ett lågt pris kan vara ett tecken på att något inte står rätt till. 
  • Anmäl misstänkta annonser: Om du misstänker att en hundannons på blocket är oseriös, anmäl den till Blocket.

Vad finns det för alternativ till Blocket?

Genom att kontakta en registrerad kennelklubb kan du hitta seriösa uppfödare som prioriterar hundarnas välmående.

Köpahund (kopahund.se), kan du hitta alla kennlar som är registrerade på Svenska Kenneklubben samt annonser som kennlarna lägger upp.

Är Blocket säkert för hundköp?

Blocket är en säker plattform, men det är viktigt att vara medveten om att det finns risker. Genom att vara noggrann och ställa rätt frågor kan du minimera risken för att bli lurad.

Sammanfattningsvis kan Blocket vara ett bra alternativ för att hitta en ny hund, men det kräver att du är noggrann och kritisk. Genom att följa tipsen i denna artikel ökar du chansen att hitta en frisk och välmående hund.

Har du köpt en hund på blocket? Dela gärna med dig av dina erfarenheter på Dogifys hundforum!

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare
Spana in övriga sidor