Tibetansk terrier

Fakta om hundrasen: Tibetansk terrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Tibetansk terrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Tibetansk terrier valp.

Tibetansk terrier

Ursprung

Tibetansk terrier är en väldigt gammal hundras som kommer från Tibet vilket även går att tyda på rasnamnet. De fanns ofta kring Himalaya och bergslandskapet, ofta bland nomaderna men även i byar och kring kloster. I hemlandet användes rasen som herde- och vakthund. Som vakthund var hundens uppgift att varna med hjälp av sitt skall om någon fiende eller liknande kom nära men aldrig själv ingripa. 

Skallet användes för att påkalla uppmärksamhet från exempelvis den Tibetanska mastiffen eller från människorna. Som herdehund hjälpte de till med att driva boskap samt hålla ihop dem. 

Rasen kom till Europa under början av 1920-talet men då under samma rasstandard som Lhasa Apso under namnet Lhasa Terrier fram till år 1934 då rasen delades upp. De första hundarna importerades från England till Sverige år 1958. I Sverige tillhör rasen grupp 9, Sällskapshundar. 

Egenskaper

Tibetansk terrier har ett ursprung som vakt- och herdehund men nu för tiden används de främst som sällskapshundar. De beskrivs ofta som snabba, smidiga, starka och tuffa.

Det är en aktiv hundras som är i behov av ordentligt med motion och det är viktigt att man aktiverar sin hund både mentalt och fysiskt. Man kan exempelvis börja träna någon hundsport som agility eller rallylydnad

Den intelligenta Tibetanska terriern är en hundras som alltid försöker vara sin ägare och familj till lags, de är väldigt känsliga för sin ägares sinnesstämning. Det är därför väldigt viktigt att man som ägare aldrig agerar hårdhänt mot rasen eller arbetar med bestraffning under uppfostran.

Med tanke på att rasen används som vakthund i sitt ursprung finns det vissa hundar som kan vara misstänksamma och avvaktande mot främmande människor. För att minska egenskapen kan det vara bra att redan under ung ålder socialisera sin hund med främmande människor i olika miljöer. 

Det är en sund hundras som kan leva länge, vissa uppemot 15-16 år och det är inte heller ovanligt att de håller sig aktiva länge i livet. Ögonsjukdomar som PRA och linsluxation förekommer hos rasen och det är av stor vikt att ögonundersökning regelbundet genomförs hos avelsdjuren.

När man närmar sig ett valpköp är det viktigt att man som blivande hundägare kontrollerar att avelshindarna är ögonlysta inom ett år före parning. Resultaten är officiella och går att hitta på SKK:s “hunddata”. Njursjukdomen PNP och höftledsdysplasi förekommer hos rasen.

Utseende

Den kvadratiska Tibetanska terriern har en så kallad dubbelpäls bestående av underull och täckhår. Underullen ska vara fin och ullig och täckhåret ska vara ordentligt, långt och rakt eller vågigt.

Färgen på pälsen är: vit, golden, creme, grå eller rökfärgad, svart, två- eller trefärgad. Enligt rasstandarden är alla färger utom leverfärg och merle tillåtna. 

Rasen kräver en hel del pälsvård och när vuxenpälsen växer ut så är de i behov av regelbunden pälsvård i form av borstning och bad. För att underlätta denna process är det viktigt att man vänjer hunden redan som valp med både borstning och bad.

Hur stor är en Tibetansk terrier? Vad väger en Tibetansk terrier?

Hanhundarna har en mankhöjd på ca 36-41 cm och tikarna har en något lägre mankhöjd. Rasens vikt står inte i rasstandarden men de väger ca 8-14 kg.

Tänka på innan köp av Tibetansk terrier

  • De är i behov av aktivering 
  • De kan vara reserverade gentemot främlingar 
  • De kräver mycket pälsvård i form av borstning och bad

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor