valpkurs

Valpkurs – En nödvändig investering för din hund

I denna artikel går vi igenom varför man bör gå en valpkurs och vad man bör tänka på innan, under och efter kurser. 

Valpens karaktär, personlighet och beteende påverkas av både gentik, ras och miljön. Det finns en särskilt period i en valps utveckling då den är extra mottaglig för sin omgivning. Socialiseringsperioden är en väldigt känslig fas som sker ungefär från 3 till 12 veckors ålder, även om det kan variera beroende på ras eller individ. 

Det är under denna period som valpens sinnen är utvecklade för att låta den utforska sin miljö och börja relatera till andra hundar och människor som den introduceras till, utveckla nödvändiga sociala verktyg för att kunna kommunicera med dem, samt bli bekant med olika miljöer och föremål som den sedan kommer att betrakta som normala i framtiden.

En valp som inte utsätts för tillräckligt med stimulans under sin socialiseringsperiod kan utveckla rädsla och ångest för nya situationer, okända människor och andra hundar.

valpkurs

Lär genom positiv förstärkning

En viktig faktor som påverkar hundens beteende och välbefinnande är den utbildningsmetod som används i uppfostran och träning. Användningen av ”positiv förstärkning” rekommenderas eftersom det leder till snabb inlärning, stärker relationen mellan hund oh ägare, främjar en sund karaktär hos hunden, undviker problem i relationen mellan andra människor och säkerställer att träningen är rolig för både hund och ägare.

Att kombinera korrekt socialisering med rätt utbildning hjälper valpar att vara mindre benägna att utveckla beteendeproblem när de växer upp till vuxenhundar. Valpkurser är ofta en serie kurser där valpar får positiva erfarenheter med människor och andra hundar på ett säkert sätt. Tillsammans med andra valpar börjar de sin utbildning med rätt metoder, kursinstruktörer hjälper valpägare att skaffa sig kunskap om sin valps beteende och hur man bör tänka och agera i fortsättningen.

Vad kan min valp lära sig på en valpkurs?

Valpkurser inkluderar ofta ett teoretiskt och ett praktiskt program som varierar beroende på vem eller vilket företag man går till. Det ska vara obligatoriskt att valparna har kul på kurserna!

Här är några ämnen som ett teoretiskt program kan innehålla:

  • Socialiseringsperioden – Varför den är viktig och hur man introducerar sin valp gradvis till olika situationer
  • Vikten av positiv träning
  • Inomhusträning
  • Hur man undviker framtida problem,till exempel när hunden ska spendera tid hemma på egen hand
  • Hundkommunikation och beteende

Ett praktiskt program kommer sannolikt att gå igenom de vanligaste och oftast nyttigaste kommandon:

  • Sitt
  • Ligg 
  • Stanna
  • Kom
  • Släpp/loss 
  • Koppelträning

6 skäl att gå en valpkurs

Forskning visar att det finns många fördelar med att gå på valpkurs. Här är några av fördelarna med att skriva upp din valp på en valpkurs:

  1. Förbered din valp för att lära sig – Valpar som går en valpkurs är lättare att utbilda eller träna när de blir vuxna. Under valpkursen instrueras valpägare om riskerna med att använda straffande metoder och att utbildning introduceras på ett positivt sätt. På så sätt säkerställs hundarnas välbefinnande alltid och dessutom stärks relationen mellan ägaren och hunden. Det är viktigt att din valp kan lära sig och förstå instruktioner medan de är i en relativt hektisk miljö – omgiven av andra hundar och människor (vilket kan vara en distraktion).
  2. Lär din valp att inte bli överexalterad – Det har visat sig att hundar som börjar en valpkurs när de är yngre än 3 månader gamla är mindre exalterade och är mer lyhörda för instruktioner när de är vuxna. En bra valpkurs hjälper dig också att lära dig verktyg för att kontrollera din hunds energi och andra oönskade beteenden.
  3. Minskad känslighet för beröring Hundar som tidigare gått på valpkurs har också visat sig vara mindre känsliga för beröring när de blir äldre. Detta kan vara mycket användbart för när du besöker veterinären, då dessa hundar troligtvis är lättare att undersöka och hantera.
  4. Minskad rädsla för olika miljöer – Hundar som går på valpkurs har visat sig vara mindre benägna att visa rädsla för olika miljöer och händelser som åska, fyrverkerier eller trafik. Detta kan vara relaterat till positiva interaktioner som hundar har under kurserna (med olika typer av stimulans och gradvis exponering), rekommendationer från handledare om hur man socialiserar valparna och till och med besöket på den plats där kurserna äger rum, vilket innebär måttlig exponering för nya miljöer. Det är viktigt att komma ihåg att rädsla och ångest för okända miljöer är mycket vanligt hos hundar, vilket gör förebyggandet av detta ännu viktigare.
  5. Förbättra din valps band med andra hundar i familjen – Intressant nog visar studier att hundar som går på valpkurs visar mindre aggression mot andra familjehundar än de som inte gick på valpkurs. Detta kan bero på att valpen får bättre sociala färdigheter på valpkursen, tack vare kontrollerad lek och interaktion mellan valparna och rådgivning från instruktören om hundens sociala beteende.
  6. Socialiserade hundar är mindre rädda – Valpkursdeltagande hjälper till att socialisera hundarna korrekt. Vuxna hundar som gick på kurs när de var valpar är mindre benägna att vara rädda för okända människor än hundar som inte gick på kurs.

Friska hundar

Under socialiseringsperioden får valpen fortfarande sina första vaccinationer, de är då mer mottagliga för smittsamma sjukdomar i ung ålder. Instruktören bör dock föra protokoll och kontrollera vaccinationsintyg för alla valparna i klassen. Detta gör att valpar kan utsättas för andra hundar men i en skyddad miljö. Till exempel har det visats att valpar som går på valpkurs är mindre benägna att drabbas av parvovirus (en av sjukdomarna som valpar vaccineras mot) än valpar som inte går på kurs.

Vad händer efter valptiden? 

Även om socialiseringsperioden sträcker sig från 3 veckor till 3 månader, är positiv kontakt med människor och hundar efter denna period också effektiv och fördelaktig. I en studie genomförd i Spanien hölls kurser för både valpar och tonårshundar (över tre månader gamla) och positiva effekter visades för båda grupperna.* Således är kurser för tonårshundar användbara för att fortsätta träning och socialisering. Även om din hund inte har gått på valpkurs rekommenderas det fortfarande att ta din tonårshund till en lämplig kurs.

Sammanfattningsvis är en valpkurs ett användbart sätt att hjälpa din valps tidiga inlärning med olika fördelar som inkluderar förebyggande av vissa beteendeproblem, särskilt de relaterade till rädsla och aggression och fördjupar bandet du har med din§ hund.

____

* Ángela González-Martínez, María Fuencisla Martínez, Belén Rosado, Isabel Luño, Germán Santamarina, María Luisa Suárez, Fernando Camino, Luis Felipe de la Cruz, Francisco Javier Diéguez,
Association between puppy classes and adulthood behavior of the dog,
Journal of Veterinary Behavior,
Volume 32,
2019,
Pages 36-41,
ISSN 1558-7878,
https://doi.org/10.1016/j.jveb.2019.04.011.

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare
Spana in övriga sidor