rallylydnad

Träna rallylydnad med din hund

I denna text kommer vi gå igenom hundsporten rallylydnad, vad det är, var sporten kommer ifrån, vilka som kan utöva den samt hur man går tillväga för att börja träna eller tävla i sporten.

rallylydnad

Vad är rallylydnad?

Rallylydnad är en hundsport som går ut på att både hund och hundförare tillsammans tar sig igenom en bana som har olika typer av skyltar. På dessa skyltar står det olika moment som hundföraren ska få sin hund att utföra. Skyltarna kan exempelvis påvisa moment som sitt, ligg eller slalom, men även mer utmanande moment som att hunden exempelvis ska ta sig förbi momentet utan att distraheras av att plocka upp en leksak. 

Inom sporten finns det fyra olika klasser, de olika klasserna har egna skyltar/moment, men mer om det längre ner i texten. 

Klasserna är:
Nybörjarklass 
Fortsättningsklass
Avancerad klass
Mästarklass

Rallylydnadens ursprung

Hundsporten är en ganska ung sport som ursprungligen kommer från USA och grundades av Bud Kramer. Sporten kom mer orderntligt till Sverige år 2005 och sex år senare, den 1 juli 2011 blev det en officiell gren inom SKK. Detta innebär i praktiken att de deltagande hundarnas resultat registreras av SKK centralt. Nuförtiden har sporten många tävlingsstarter årligen.

Vilka hundraser passar bra för rallylydnad?

Rallylydnad är en hundsport som passar för alla hundar och hundägare, det är ett fantastiskt sätt att komma ännu närmare sin hund och bygga ett starkt band till varandra. Sporten bidrar till en bättre kommunikation och ett starkare samarbete mellan hund och ägare.

Vilka olika skyltar/moment finns det i rallylydnad?

Inom rallylydnad finns det många olika skyltar och moment för respektive klass. Nybörjare börjar i nybörjarklassen och där görs samtliga moment med hunden kopplad, i resterande klasser är hundarna lösa.  

I länkarna nedan kan ni se vilka skyltar som gäller för respektive klass.
Här kan ni se skyltarna.

Vad behövs för att komma igång? 

För att testa på rallylydnad och lättare förstå hur du och din hund bör träna på bästa sätt kan det vara bra att gå en kurs med hunden. Vi rekommenderar att kolla efter en nybörjarkurs på er lokala brukshundsklubb eller med någon annan aktör som erbjuder en introduktionskurs. 

När man väl kommit igång kan det vara bra att kolla upp vilka skyltar och moment som man vill öva extra mycket på tillsammans med sin hund. När man sedan avancerar från nybörjarklass till fortsättningsklass är det viktigt att man kan ha hunden lös då momenten görs utan koppel.

Vad krävs för att tävla rallylydnad med din hund

Huvudmannen för sporten är Svenska Brukshundkluben och de ansvarar för reglerna samt för utbildning av domare och funktionärer. Hundar över 10 månader får tävla, även blandraser. Hundföraren ska dock vara medlem i någon av SKK:s anslutna klubbar. Är hunden inte registrerad hos SKK måste man skaffa sig en speciell tävlingslicens (TAVLIC) hos SKK. 

Domaren på plats bestämmer vilka skyltar som ska användas på banan samt sätter poängen för dig och din hund. I denna hundsport får man använda både röst och kroppsspråk för att hjälpa hunden men man får inte röra hunden.

Topp 5 Fördelar med rallylydnad:

Fördelarna med sporten är många men vi har valt att lista fem av dem som är positiva oavsett om man utövar sporten som träning eller för att tävla.

  1. Man tränar sin hund till att bli mer observant och lydig
  2. Hunden får ordentligt med både motion och mental aktivering
  3. Hunden socialtränas genom att vara nära andra hundar
  4. Man kommer väldigt nära sin hund och samarbetet blir större 
  5. Hundföraren får också en hel del motion under träningspasset

Källa:
SKK
SBK

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare
Spana in övriga sidor