Affenpinscher

Fakta om hundrasen: Affenpinscher

Här kan du läsa allt om hundrasen Affenpinscher. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp.


Affenpinscher

Ursprung

Affenpinscher är en gammal hundras som ursprungligen kommer från Tyskland där den användes främst för att jaga råttor så tidigt som på 1400-talet. Rasen registrerades däremot som en egen hundras först 1879.

Namnet Affenpinscher kommer från tyskans ”affe” som betyder apa då den har ett apliknande utseende. Hundrasens har utvecklats ifrån den strävhåriga pinschern som också härstammar från Tyskland.

Rasen importerades från Tyskland till Sverige första gången år 1986 och tillhör idag grupp 2, schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.


Egenskaper

Idag är Affenpinschern en utpräglad och mångsidig sällskapshund. Rasen lämpar sig utmärkt till att både stanna hemma samt att följa med på utomhusaktiviteter. En viktig aspekt i hundens vardag är att den får följa med mycket då den är väldigt mån om sin flock och sällan springer iväg på egna äventyr. Vill man träna eller tävla inom olika grenar så passar agility, spår, rallylydnad samt sök.

En Affenpinscher är en hund med mycket stolthet som tar sig själv på stort allvar, kombinerat med dess intelligens, lojalitet samt önskan att göra sin ägare till lags gör den till en väldigt lättlärd hundras.

Rasen funkar även som en vakthund tack vare dennes utmärkta hörsel- och luktsinne, den är däremot inte aggressiv vilket gör den till en bra och lugn familjehund.


Utseende

Hunden uppfattas som både kvadratisk och kompakt och kroppslängdem bör vara liknande som mankhöjden. Hundens har namngivits av den sällsynta minen och ansiktet. Dragen som bidrar till det ”apliknande utseendet” är mörka stora ögon, en underkäke som sticker ut och ett kindskägg.

Pälsen på hunden är svart och sträv. Den sträva pälsen är lätt att underhåll och kräver endast lite trimning. För det mest karaktäristiska utseendet ska det sparas något längre päls på både huvudet och halsen.


Hur stor är en Affenpinscher? Vad väger en Affenpinscher?

Affenpinschern är en dvärghund med en mankhöjd på 25-30 cm och en vikt som varierar mellan 4-6 kg.


Tänka på innan köp av Affenpinscher

  • Rasen är ofta väldigt aktiv och energisk som valp / unghund
  • Barn får aldrig bära rasen som valp / unghund då de riskerar att tappa den från farlig höjd
  • Hunden bör inte vara på platser där den kan hoppa ner från avsatser som den själv inte kan hoppas upp på t.ex. en hög säng
  • Affenpinschern är en hund som är väldigt lojal mot sin familj. Rasen kan vara förbehållsam mot främmande människor

Hur är Affenpinchern som valp?

Affenpinschervalpen är trots sin lilla och kompakta storlek ofta väldigt modig, lekfull och har ofta sedan ung ålder en självständig personlighet.


Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.


Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser