Airedaleterrier

Fakta om hundrasen: Airedaleterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Airedaleterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Airedaleterrier valp.


Airedaleterrier

Ursprung

Airedaleterriern är en terrier med en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Rasens har sitt ursprung i västra Yorkshire i Storbritannien kring 1850-talet där den användes som allmän jakthund för folket kring floden Aire.

Hunden kom till Sverige runt 1900-talets början, då inte som jakthund utan som en bruks- och sällskapshund. Svenska polisen använde hunden som en av de två första polishundarna, denna polishund importerades från Tyskland år 1910. Tack vare sin historia som sök- och spårhund blev den år 1918 inkluderad i organisationen “Svenska Skydd- och Sjukvårdshundar”. Airedaleterriern tillhör grupp 3, terriers.


Egenskaper

Airedaleterriern är lämpad som familje- och sällskapshund. Airedaleterriern är den största hunden av alla terriers, och har visat sig vara en hund som passar de flesta. Rasen är energisk, ordentlig och intelligent samt snäll, självsäker och orädd. För att må bra behöver denna hund aktiveras både psykiskt och fysiskt.

Den är tidigare avlad för självständigt arbete och tar mer än gärna egna beslut om den inte styrs ordentligt. Terriern är en eftertraktad utställningshund som gärna följer med på aktiviteter tillsammans med sin familj. Den är muskulös och har alltid ett alert uttryck, nästan så att den står på tårna. 


Utseende

En Airedaleterrier har en tät, sträv och hård päls som behöver kammas med stålkam några gånger i veckan. Pälsen behöver även trimmas några gånger per år, ca 2-3 gånger årligen. För att behålla den fina pälsen är det viktigt att pälsen trimmas och inte klipps då pälsen riskerar att bli mjukare av klippning. Rasen är tvåfärgad, merparten av hunden är tanfärgad och resten är svart eller grizzle färgad.


Hur stor är Airedaleterriern? Vad väger Airedaleterriern?

Som den största hunden i terriergruppen har rasen en mankhöjd på ca 56-61 cm och en vikt på ca 25-35 kg.


Tänka på innan köp av Airedaleterrier

  • Som unghund är rasen krävande
  • Den behöver både ordentlig motion samt mental aktivering
  • Pälsen ska inte klippas men bör trimmas 2-3 gånger per år
  • Rasen har både jakt- och vaktinstinkt i blodet
  • Hunden behöver en positiv ledare

Hur är Airedaleterrier som valp?

Airedaleterrier är som valp energisk, nyfiken och smart med en ordentlig vilja. De har ett snällt och lekfullt temperament men på grund av sin starka vilja kan de ibland även vara envisa. Som valpar är de även ganska modiga och vill gärna vara med på mycket.

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.


Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor