akita

Fakta om hundrasen: Akita

Här kan du läsa allt om hundrasen Akita. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Akita valp.


akita

Ursprung

Matagi-inu
Akitan har en historia som sträcker sig väldigt långt tillbaka. Hundrasen Akita kommer från Japan och rasens förfäder var jakthundar. Förfadern var en mellanstor spets med en ljusare päls som kallades för Matagi-Inu som betyder jakthund. Tack vare arkeologiska fynd har man hittat spår av Matagi-Inu från 5000 år f Kr.  

Odate-inu:
I slutet av 600-talet ökade intresset hos den japanska adeln att jaga större djur, samt att oroligheterna inom landet, särskilt i de norra delarna, ökade. På grund av detta skapades det ett begär på en större jakt- och vakthund. För att göra den tidigare Matagi-Inun större och mer lämpad korsades rasen med hundar från Kina och Korea. Odate-Inun utvecklades till en stor, lojal och modig hund. Rasen kom att användas till olika typer av storviltsjakt t.ex. jakt på älg och björn samt inom militära uppdrag.  

Akita-inu:
Den urjapanska hundtypen Odate-inu utsågs till naturmonument år 1919 men blev så småningom kallad för Akita-inu och nu för tiden kallas den moderna japanska rasen för Akita utan ändelsen inu.

I norden har Akitan funnits sedan någon gång på 60-talet och den första svenska kullen föddes 1964. Akitan tillhör grupp 5, spetsar och raser av urhundstyp.


Egenskaper

Akitan är en aktiv hund som numer används mest som sällskapshund. Rasen gillar att spåra både luft- och markspår. Den är mångsidig och trivs lika bra med en lugn och slapp morgon som en arbetsmorgon.
Rasen är självsäker och kan kräva hundvana och tålamod. Det är en ras som trivs bra i händelsernas centrum och med sin familj och den skyddar sin familj / flock i alla lägen. Hunden behöver en tydlig och pålitlig husse / matte då trygghet är väldigt viktigt för rasen.


Utseende

Akitans täckhår är raka och grova medan underullen är tät och mjuk. Rasen fäller normalt sett den stora mängden päls två gånger om året och behöver då kammas ordentligt. Men i allmänhet krävs ingen särskild pälsvård. 
Rasen har färgen rödfawn, sesam (rödfawn päls med svarta hårspetsar), vit eller brindle.


Hur stor är en Akita? Vad väger en Akita?

Mankhöjden varierar från 61 cm till 67 cm och vikten varierar mellan 32-45 kg beroende på om det är en tik eller hane.    


Tänka på innan köp av Akita

  • Det kan krävas extra träning för att kunna ha rasen lös
  • Rasen kan vara dominant mot andra hundar
  • Den tröttnar snabbt om träningen blir enformig
  • Uppfostra rasen kärleksfullt men med tydlighet
  • De tenderar att själv välja vilka de vill umgås med eller inte

Hur är Akita som valp?

Som valp är de fulla av energi och gillar att utforska sina miljöer, de är nyfika och smarta vilket gör att de snabbt lär sig nya saker, och de är även väldigt familjekära och snälla. Deras päls växer tidigt och det är smart att börja öva på pälsvård tidigt då det är något som ni kommer göra ihop många år framöver.

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.


Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor