Appenzeller sennenhund

Fakta om hundrasen: Appenzeller sennenhund

Här kan du läsa allt om hundrasen Appenzeller sennenhund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Appenzeller sennenhund valp. 

Appenzeller sennenhund

Ursprung

Hundrasen Appenzeller sennenhund kommer ursprungligen från Schweiz och härstammar från vakt- och vallhundar. År 1897 utformade Schweiziska Kennelklubben en rasbeskrivning med namnet “Sennen-order Treibhund”.

De första Appenzeller sennenhundarna importerades till Sverige 1969. Denna ras tillhör grupp 2, schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar.

Egenskaper

Appenzeller sennenhund trivs väldigt bra som en arbetande hund. Det är en hund med mycket energi som behöver göra sig av med sin överskottsenergi för att må bra. Rasen används som boskapsvallare och jakthund framför allt i Schweiz. Den har kvar sin vakt- och vallinstinkt och är allmänt intresserad av det då den ursprungligen varit boskapsvallare.

Det är en lättlärd hund som i övriga Europa används som bland annat polis-, drag- och lavinhund. Olika hundsporter att utöva kan till exempel vara agility och lydnad.

Det är ingen optimal förstagångshund och den tenderar att vara försiktig och vaksam mot främlingar. Den väljer gärna själv vem den vill umgås med och det är viktigt att börja socialisera hunden så tidigt som möjligt.

Rasen vill ha en stor närhet och bli visad uppmärksamhet. Den följer gärna med på allt möjligt då den annars riskerar att bli rastlös.  Då den har ett ursprung som vall- och jakthund har rasen lätt till skall.

Sjukdomar som är vanliga eller förekommer inom rasen är höftledsdysplasi, ektopisk uretär samt den vanligaste som är patella luxation.

Utseende

Rasen har en dubbel päls, även kallad “Stockhaar”, den är fast och åtliggande mot hundens kropp. Hundens täckhår är tätt och glänsande, underullen är tät. Appenzeller sennenhund är trefärgad med färgerna svart, brun och vit. Den kräver ingen särskild pälsvård och fäller allt som samt extra mycket två gånger per år.

Hur stor är en Appenzeller sennenhund? Hur mycket väger en Appenzeller sennenhund?

Storleksmässigt är hundens mankhöjd ca 52-56 cm för hanhundarna och ca 50-54 cm för tikar. Vikten är ca 22-32 kg.

Tänka på innan köp av Appenzeller sennenhund

  • Rasen kräver mycket motion och aktivering för att må bra
  • Hunden kräver en hundvan ägare och inte en förstagångsköpare
  • Rasen är avvaktande mot främmande personer
  • Den kräver mycket uppmärksamhet och vill alltid följa med
  • Som tidigare vallhund är det en hundras som skäller mycket

Hur är Appenzeller sennenhund som valp?

Som valpar är de självsäkra, pigga, nyfikna och har mycket energi. De har ofta en rejäl vilja att lära sig nya saker samt utforska sin miljö. De är även smarta och lär sig snabbt vilket ställer en del krav på ägaren då träningen kan behöva varieras för att hunden inte ska tappar intresset.

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor