Fakta om hundrasen: Basset bleu de gascogne
Här kan du läsa allt om hundrasen Basset bleu de gascogne. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp Basset bleu de gascogne valp.

Ursprung
Basset bleu de gascogne är en kortbent, långsamt drivande hund med ursprung från Frankrike. Rasen kom till någon gång under slutet på 1800-talet men höll på att bli utrotad på 1960-talet innan det påbörjades ett återuppbyggnadsarbete.
Rasen används för det mesta i sydvästra Frankrike i Gascogne. Rasen är nära besläktad med både grand blue de gascogne samt petit bleu de gascogne. Basset bleu de gascogne ingår i grupp 6, drivande hundar samt sök- och spårhundar. Ordet ”basset” kommer från franskan och betyder ”låg”.
Egenskaper
Rasen är en utpräglad jakhund med en stark jaktinstinkt som skall fungera väl med andra hundar inom samma eller liknande ras då de jagar i pack. Värt att notera är att det är förbjudet att jaga i pack i Sverige.
Hunden driver långsamt vid jakt och har ett kraftigt skall. Den är en tillgiven och glad jakthund med ett behov av att stimuleras mentalt och fysiskt. Jaktlusten bör därför tillfredsställas med riktig och kontinuerlig jakt.
Utseende
De har en kort, tät och grov päls, något behov av klippning förekommer därför inte, hunden badas vid behov. Rasen kommer i en variant, småprickig i svart och vit med vissa större fläckar och tanfärgade partier.
Hur stor är en Basset bleu de gascogne? Vad väger en Basset bleu de gascogne?
Till storleken är det en medelstor hund med korta ben. Mankhöjden är 34-38 cm och vikten är ca 16-18 kg.
Tänka på innan köp av Basset bleu de gascogne
- Rasen är inte lämplig som endast sällskapshund utan måste aktiveras inom jakt
- Väldigt få individer finns i Sverige
Hur är Basset bleu de gascogne som valp?
Basset Bleu de Gascogne valpar är snälla, sociala, tillgivna och nyfikna. De är smarta och trivs väldigt bra med att vara nära sin ägare och familj. De har en stark medfödd jaktinstinkt, därför kräver träningen både tålamod och konsekvens. Det är även viktigt att påbörja socialiseringen tidigt.
Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida