Blodhund

Fakta om hundrasen: Blodhund

Här kan du läsa allt om hundrasen Blodhund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Blodhund valp.

Blodhund

Ursprung

Blodhunden som vi känner till den idag utvecklades i England under 1000-talet, men rasens ursprung innan dess är mindre känt. Den romerske författaren Aelian skrev under 200-talet om en hund vars luktsinne var extraordinärt.

Senare under 600-talet fanns det jakthundar som användes av munkarna vid klostret Saint-Hubert som sägs ha liknat Blodhunden och tros ha varit grunden till den hund som vi känner till den idag. I Sverige tillhör rasen grupp 6, drivande hundar samt sök- och spårhundar.

Egenskaper

En Blodhund är bättre än alla djur i världen på att spåra, främst personspårning, och bör därför aktiveras genom att få spåra samt delta i spårprov. Rasen är en flockhund som tycker om att vara med sin familj och passar utmärkt med andra hundar samt barn. Hundens viktigaste egenskap i dess spårningsarbete är att den är väldigt envis, det innebär att lydnadsträning kan bli lite av en utmaning.

Rasen är generellt en mycket bra familjehund eftersom den är vänlig men hund bör aktiveras utefter dess egenskaper och instinkter för att må bra.

Rasen har mycket hud och slappa ögon. Det förekommer att ögonkanterna inte är tillräckligt strama samt magomvridning vilket är mindre vanligt. Epilepsi samt ögonsjukdomar förekommer.

Utseende

Blodhunden kommer i tre olika färgvarianter, svart med roströda tecken, leverfärgad med roströda tecken eller enfärgat röd. Pälsen är kort och tät och rasen fäller 1-2 gånger per år. Pälsen mår bra av en enkel borstning en gång i veckan, hunden badas vid behov.

Det är en stor hund med muskulösa ben, långa tunna öron samt tunt löst skinn på huvudet, under hakan samt halsen. Det lösa skinnet bildar en tratt när hunden sänker huvudet för att spåra vilket för vittringen till nosen.

Hur stor är en Blodhund? Vad väger en Blodhund?

Mankhöjden är på 58-66 för tikar och 64-72 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis mellan 36-45 kg för tikar och 41-50 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Blodhund

  • Rasen är aktiv spårhund som kräver mental stimulans, helst genom spårprov
  • Det är en lojal hund som tycker om att vara nära sin flock
  • Rasen fäller 1-2 gånger per år
  • Hunden dreglar en del, som ägaren bör man inte vara alltför pedant

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor