Bolognese

Fakta om hundrasen: Bolognese

Här kan du läsa allt om hundrasen Bolognese. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Bolognese valp.

Bolognese

Ursprung

Bolognese är en utpräglad sällskapshund som tillhör gruppen Barbichon. Hunden kommer från Italien, närmare Bologna där den får sitt namn ifrån. Rasen har varit en populär hund sedan 1200-talet bland kungligheter i Europa och har varit en populär present att ge från italienska kungligheter. Kända är bland annat, Kung Umberto som gav en Bolognese i present till prinsessan Jose, Katarina den Stora m.fl.

Genom åren blev den nästan utrotad under en period men tack vare starkt avelsarbete så blev rasen sakta men säkert livskraftig igen. I Sverige tillhör rasen grupp 9, sällskapshundar.

Egenskaper

Till skillnad från de andra Barbichon raserna är Bolognesen inte känd för att vara sprallig och glad. De är inte lika livlig utan är en mer allvarlig hund som är intelligent och påhittig. Rasen är lugn och trogen familjehund som tycker om att vara med sin ägare och bör inte lämnas ensam under längre perioder.

Hunden har en utmärkt hörsel och är därför en alert vakthund som varnar vid tillfälle. Rasen kan till en början vara lite reserverad mot främlingar men vid rätt socialisering så blir den mer öppen.

Rasen har inga rasbundna sjukdomar och är generellt en frisk ras.

Utseende

Bolognesen har en mjuk och fluffig vit päls som inte fäller och känns lite som bomull. Hunden ska inte trimmas utan man låter pälsen vara som den är, lite klippning runt ögon och mun kan göras för att hållas rent. Pälsen behöver dock borstas regelbundet för att hållas fri från tovor, hunden bör även badas ungefär var tionde dag. Efter badet ska pälsen självtorka. 

Hur stor är en Bolognese? Vad väger en Bolognese?

De har en stadig kvadratisk kropp med en mankhöjd på 25-30 cm och väger vanligtvis mellan 3-5 kg.

Tänka på innan köp av Bolognese

  • Rasen kräver inte mycket pälsvård men ska borstas regelbundet för att hållas fri från tovor
  • Det är inte en renodlad vakthund men det är en uppmärksam hund med vaktegenskaper
  • Rasen fäller inte och har visat sig fungera väl med personer som är allergiska
  • De lever generellt länge och är friska

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Bolognese

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor