Irländsk varghund

Fakta om hundrasen: Irländsk varghund

Här kan du läsa allt om hundrasen Irländsk varghund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Irländsk varghund valp.

Irländsk varghund

Ursprung

Den Irländska varghunden är en uråldrig hundras som i grunden troligtvis härstammade från Greyhounds. På Irland fanns det en strävhårig samt släthårig jakthund för närmare 2000 år sedan som är förfadern till dagens Irländsk varghund. De släthåriga finns inte kvar idag vilket tros bero på den kallare irländska klimatet. Dessa jakthundar var omskrivna av romarna redan under år 391 e. Kr.

Rasen var väldigt populär under medeltiden, både inhemskt men även internationellt. Irländska varghundar gavs som gåvor till olika kungahus och började växa i popularitet internationellt. Samtidigt var den en väldigt uppskattad vakthund på Irland och varje grevskap var tvunget att ha 24 varghundar för att vakta fårhjordarna från varg.

I takt med ökad popularitet utomlands tvingades exporten förbjudas under 1600-talet för att upprätthålla rasen samt antalet individer. Den Irländska varghunden var dock en väldigt skicklig vakthund, och i takt med att vargbeståndet sjönk minskade även behovet av rasen och den var nära på att utrotas.

År 1862 påbörjades arbetet att införliva rasen igen av Kapten George Augustus Graham. Hans livsmål blev att bevara, standardisera och främja rasen. Den ursprungliga varghunden korsades med Borzoi och Grand Danois blev dagens Irländska varghund till.

Rasklubben på Irland bildades år 1885 och i Sverige tillhör den Irländska varghunden grupp 10, Vinthundar. 

Egenskaper

Den lugna och tillgivna Irländska varghunden är världens mest storvuxna hund. Historisk har det varit en orädd jakthund vid storviltsjakt vilket fortfarande kännetecknar dennes personlighet än idag. Det är däremot en omtyckt och lugn sällskapshund som passar perfekt för de flesta familjer.

De är kända för att ha mycket tålamod med barn, däremot bör man inte lämna hunden ensam med dem på grund av rasens storlek. Den har kvar sin jaktinstinkt trots att de för det mesta är sällskapshundar idag. De bör därför inte släppas lösa i områden som inte är ordentlig inhägnande. De trivs bäst med måttlig motion och många tycker om att träna inom spår, agility och lure coursing. 

Rasen kan drabbas av dilaterad kardiomyopati vilket är något som forskas inom. Relativt till andra hundraser lever den Irländska varghunden kortare som andra storvuxna hundar. 

Utseende

Den Irländska varghunden är väldigt stor men är inte lika tung eller massiv Grand Danois. Det är en stor och respektingivande hund med mycket muskler men fortfarande elegant byggd. Rasen har en dubbelpäls där den yttre pälsen består av en sträv och hård päls med en mjukare underull undertill.

Pälsfärgen är svart, vit, grå, brindle, röd, fawn eller andra färger som förekommer hos den skotska hjorthunden. Pälsen fäller kontinuerligt under året men inte i större mängder och en enklare borstning då och då räcker för att hålla pälsen i gott skick.

Hur stor är en Irländsk varghund? Vad väger en Irländsk varghund?

Mankhöjden för tikar är minst 71 cm och minst 79 cm för hanar (idealhöjden är mellan 81-86 cm för hanar). Vikten skall vara minst 41 kg för tikar och minst 54 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Irländsk varghund

  • Det är en utmärkt familjehund med ett balanserat temperament
  • Det är en väldigt stor hund vilket man bör ha i åtanke beroende på sin bostad
  • Den kräver inte mycket pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor