Bostonterrier

Fakta om hundrasen: Bostonterrier

Här kan du läsa allt om hundrasen Bostonterrier. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Bostonterrier valp.

Bostonterrier

Ursprung

Bostonterriern är resultatet av en korsning mellan bulldoggs och terriers i mitten av 1800-talets England. Målet vid den tiden var att avla fram en hund som skulle ha egenskaperna av båda raserna och därmed bli en bättre kamphund inom hundhetsning.

En tålig och sedermera känd hund vid namn Judge blev sedan såld till en amerikan som åkte hem till Boston med sin nya hund. Judge kom att bli en gemensam förfader till nästan alla Bostonterriers. Hunden är idag Bostons stolthet och har varit den officiella maskoten för Bostons Universitet i närmare 100 år.

Idag är den en utpräglad sällskapshund och tillhör i Sverige grupp 9, Sällskapshundar.

Egenskaper

En Bostonterrier är en livlig liten kompanjon med en sportig och kompakt kropp. Trots det ursprungliga syftet med hunden är det idag en vänlig hund som kommer väldigt bra överens med barn och andra människor.

Rasen är även en lämplig stadshund men följer gärna med på en rask promenad. Hur mycket motion hunden behöver varierar mellan individer, det kan vara allt från en vanlig promenad till att vilja leka och springa fritt på regelbunden basis.

Det är en familjekär hund som inte bör lämnas ensam under längre perioder. De tycker även om att leka tillsammans med andra, därför lämpas det inte att bara släppas lös på bakgården.

Hunden kan få ögonsjukdomar samt andningsproblem, det senare beror på rasens skallform.

Utseende

Hunden kommer i tre olika färger, den ska vara brindle, seal eller svart med jämnt fördelade tecken. Pälsen är kort, åtliggande och glansig med en fin struktur. Pälsen fäller lite men en borstning en gång i veckan ser till att hålla pälsen fräsch och tar bort löst hår. De badas vid behov.

Hur stor är en Bostonterrier? Vad väger en Bostonterrier?

Den har vanligtvis en mankhöjd mellan 38-43 cm och ska väga ungefär mellan 6-11 kg.

Tänka på innan köp av Bostonterrier

  • Det är en familjekär som gärna vill vara nära människor och bör inte lämnas ensam under längre perioder
  • Trots att det är en sällskapshund som passar väl inne i stan så ska man vara beredd på att hunden har en del energi som den behöver bli av med
  • Den kräver nästintill ingen pälsvård

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

*Sidan innehåller annonser

Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor