Isländsk fårhund

Fakta om hundrasen: Isländsk fårhund

Här kan du läsa allt om hundrasen Isländsk fårhund. I denna text går vi igenom rasens ursprung, användningsområde, egenskaper, utseende samt vad du bör tänka på vid köp av Isländsk fårhund valp.

Isländsk fårhund

Ursprung

För över 1000 år sedan reste vikingarna över till den då obebodda ön Island och skapade nya samhällen. Tillsammans under färden hade de med sig spetshundar som var förfadern till den nuvarande Isländska fårhunden.

Rasen är Islands enda inhemska hundras och har genom århundraden används som bland annat vallhund som anpassats efter Islands miljö och lantbruksmetoder. Rasklubben grundades år 1979 i hemlandet Island, I Sverige tillhör rasen grupp 5, Spetsar och raser av urhundstyp.

Egenskaper

Den Isländska fårhunden är en gammal vall- samt gårdshund som varit en viktig hjälpreda under hundratals år. Än idag används rasen för sina ursprungliga syften, trots detta lämpar sig rasen som sällskapshund förutsatt att den får den mentala och fysiska stimulans den behöver.

Om man inte bor på en gård kan man aktivera sin hund genom andra aktiviteter som spår, lydnad, agility eller annat. Det är en smidig vallhund som driver med sitt skall och har lätt att hitta boskap som separerats från flocken.

En Isländsk fårhund är vänlig, självsäker samt lekfull och kännetecknas av att vara väldigt alert. Den är entusiastisk i sitt välkomnande av främlingar och visar inga tecken på aggressivitet. 

Det anses vara en frisk ras som uppnår relativt hög ålder, höftledsdysplasi förekommer. 

Utseende

Isländsk fårhund är en kraftig, rektangulärt byggd mellanstor hund med ett utseende som är typiskt för en nordisk spetshund. Den har ett vänligt, glatt och intelligent uttryck med upprättstående öron. Rasen finns i två olika pälsvarianter, en korthårig samt en långhårig. Båda varianterna har en dubbelpäls som är tjock och vädertålig med en mjuk underull och tämligen grovt täckhår.

Pälsvarianterna är många men vanligast är grått och svart, alla nyanser av gulrött och leverbrunt, vita tecken ska alltid finnas hos enfärgade. Rasen har en relativt enkel pälsvård, en borstning någon gång i veckan räcker gott och väl för att hålla pälsen i gott skick, mer frekvent under fällningsperioderna som är två gånger per år.

Hur stor är en Isländsk fårhund? Vad väger en Isländsk fårhund?

Mankhöjden för tikar är 42 cm och 46 cm för hanar. Vikten ligger vanligtvis 11 kg för tikar och 13-14 kg för hanar.

Tänka på innan köp av Isländsk fårhund

  • Det är en självständig hund som kräver en fast och konsekvent uppfostran
  • Den har en del energi och passar endast för den aktiva ägaren som vill motionera regelbundet
  • Den kräver viss pälsvård
  • Rasen vallar med sitt skall, man bör därför vara beredd på att hunden skäller vid besök och bör tränas med skall/tyst-övningar

Att köpa en hund är ett enormt och omfattande beslut som man verkligen ska tänka igenom. För att bli en bra hundägare ska man förbereda sig på att det bland annat tar mycket tid och kostar pengar. Att vara en hundägare är ett stort ansvar som man bär med sig en lång tid framöver. Att vara hundägare är också något helt underbart och det finns flera anledningar till varför hundar kallas för ”människans bästa vän”.

När du bestämt dig för att skaffa en hund är det dags att välja uppfödare. Att välja uppfödare kan vara ett svårt val, en fördel är om du känner en bra kemi till uppfödaren då du troligtvis kommer att ha kontakt med uppfödaren en lång tid framöver. De som föder upp valpar är oftast duktiga på att svara på rasspecifika frågor och kan ge goda råd gällande skötseln av hunden.
Viktigt att rekommenderade hälsoundersökningarna är gjorda på valpens föräldrar.

Det finns en del saker att ha koll på när man köper en hundvalp, några exempel:
1. Hundvalpen får inte lämna tiken innan 8 veckors ålder.
2. Se till att du får med dig rätt dokumentation från uppfödaren, som registreringsbevis, köpeavtal, valpbesiktningsintyg som inte är äldre än 1 vecka samt vaccinationsintyg om valpen är vaccinerad.

Här hittar du de kennlarna i Sverige som säljer rasen.
Hittar du inga lediga hundvalpar rekommenderar vi dig att höra av dig till de olika kennlarna och fråga om de har något kösystem inför nästkommande kull.

Vi rekommenderar även er att hålla koll på hundstallets hemsida om ni kan tänka er hund som behöver omplaceras. Hundstallets tillgängliga omplaceringar hittar ni här.

Källa:
SKK
Rasklubbens hemsida

Film om Isländsk fårhund

Innehåller annonslänkar


Trixie Flip Board
Nina Ottosson - Hundspel
Jisile - Slickmatta för hund
Kerbl - Wild Boar
Amazon Basics Hundbajspåsar
TUG 360° trasselfritt
Läs vidare om andra hundraser
Spana in övriga sidor